Morten Skjoldager – Sju år som spionchef

Att få en inblick i hur en spionchef arbetar är riktigt kittlande. I den här boken får vi följa med Jakob Scharf, chefen för PET(Danmarks motsvarighet till SÄPO), under hans sju år på posten. Det via journalisten Morten Skjoldager som intervjuat Scharf och berättar sedan historien. Det under en av de näst händelserika åren i Dansk säkerhetspolitik. Åren efter att Jyllands-Posten publicerat ett antal skämtteckningar av profeten Mohamed. Något som påverkade säkerheten för danska medborgare runt om i världen. Det är svårt för en sekulariserad kristen svensk att förstå den vrede några tekningar kan skapa. Men precis som man tar upp i boken så kommer dessa tekningar i en tid få den radikala islamska världen behövde något att enas kring, vilket blev fel tid för Danmark. Boken beskriver ett antal aktioner som stoppades. Vi får följa med i en massa svåra beslut om hur långt ska man släppa terrorister för att samla in bevis kontra säkerhet för medborgarna. Trots att Danmark är ett av våra grannland och jag är relativt väl insatt i vad som händer i vårt närområde så känner jag bara igen hälften av de händelser som tas upp i den här boken. Det gör att det gör den något mer ointressant. Hade en liknande spionchef i Sverige skrivit en liknande bok hade jag älskat den. Sammanfattningsvis intressant men lite för många okända historier.

Uppläsare: Per Juhlin

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: