Magnus Svenungsson, Jens Littoron – Matchfixarna: hotet mot nationalsporten

Som fotbollsintresserad har man ju hört talas om att matcher varit uppgjorda, svurit åt det och inte tänkt så mycket mer på det. I den här boken sätter journalisterna Magnus Svenungsson och Jens Littorin ljuset på hur utbrett det är och vad som ligger bakom. När man hör fakta som att över 50 utländska spelbolag erbjuder spel på en U21 match mellan Vasalund och Frej och att en superetta match på sommaren kan omsätta 35 miljoner börjar man förstå. Det är oddsen som är ”valutan”, oddsen behöver inte vara varken bättre eller sämre i de lägre divisionerna. Skillnaden är att det är lättare att muta en spelare eller domare i en lägret division samtidigt som risken att bli upptäckt är mindre. I den här boken får vi blicka in i både svenska och utländska ligor som jobbar med matchfixning. För det är ofta ligor som även håller på med annan kriminell verksamhet. Jag tycker också att vinkeln att prata om det utbredda spelandet hos professionella fotbollsspelare var intressant. Det är ju klart att det är lättare att ”köpa” en spelmissbrukande fotbollsspelare och då matchfixarna också ofta är spelmissbrukare sitter de ju i ”samma båt”. Det svenska fotbollsförbundet har vaknat sent men det här är en väldigt viktig fråga som man har att ta tag i, det är oss fotbollsintresserade som ligger i ena vågskålen. Skulle vi börja tvivla på viljan att vinna för lagen på plan är man förlorad. En intressant bok om ett, för en fotbollsintresserad, intressant ämne.

Uppläsare: Per Runhammar

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: