Christian Catomeris – Efter attentaten

Christian Catomeris känner vi igen från tv-nyheterna så fort det ska rapporterasfä från Paris. Då står han där med sin halsduk och sitt perfekta franska uttal och rapporterar om gott och ont från franska huvudstaden. Den här boken tar sin början kvällen den 13 november 2015. Allt börjar med en kraftig sprängladdning utanför fotbollsarenan Stad de France norr om Paris. Men exakt när historien egentligen börjar är svårt att veta. Det vi vet är att tidningsredaktionen för Charlie Hebdo attackerades 10 månader tidigare. Så boken handlar om tiden efter dessa attentaten mot Paris och Parisarna. Via intervjuer har Catomeris fått information som gör att han kan berätta historier på ett väldigt nära och personligt sätt. Dessa historier blandas sedan upp med nyhetsfakta om hur det franska samhället ändras efter attentaten. Ett sådant exempel är debatten om burkinin på franska stränder under 2016. Hur världens kanske mest modeintresserade land kan rasa så över ett badplagg är vid första anblicken skrattretande men vid eftertanke skrämmande. Att en (manlig) borgmästare kan kommendera polisen att gå ut på stranden och avvisa kvinnor som inte vill bada i tillräckligt små badkläder är mycket oroande tycker jag. Vi får också följa på hur attentaten påverkade det senaste franska presidentvalet. En extra krydda är att författaren själv läser boken. Trots att jag inte kan tala franska gillar jag hans franska uttal av namn och platser i boken.

Uppläsare: Christian Catomeris

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: