
Något fint med litteratur är att man kan få inblickar i för en okända världar, påhittade eller verkliga. I den här boken är de tyvärr verkliga. Författaren tar oss med in i ett parallellsamhälle där svenska lagar inte gäller, eller i alla fall inte tas på alvar. Det är ganska lätt att skrika om hårdare tag och om inte galoscherna passa är det bara att packa och åka hem dit man kommer ifrån. För ja, personerna i de familjer som tas upp i boken har sina rötter i andra kulturer. Men att skrika så är att göra det lite väl lätt för sig, något boken tar upp på ett bra sätt.
Men hur ska då samhället hantera den här typen av grupperingar? För samtidigt som gruppen skyddar alla sina medlemmar, under parollen angriper du en angriper du alla, kan och får inte samhället bestraffa kollektivt. Ett sätt man har använt sig av är samarbete mellan myndigheter. För precis som andra out-law grupperingar vi den här gruppen gärna ta del av samhällets fördelar som bostadsbidrag och pengar från Försäkringskassan, men är inte lika pigga på att göra rätt för sig i andra ändan. Så det kan vara ett sätt, även om det kan betyda att oskyldiga i gruppen granskas extra hårt. Men om du håller dig inom lagens gränser ska det inte vara något problem. Sen visar Bäckström Lernebys granskning att alla inom grupp inte håller sig inom lagens gränser, vilket är problemet. Det hugger till i bröstet att höra om caféägaren som fått ”överta” en skuld från sin ex man. Jag tycket att men vi två tillfällen i boken kunde se det två världarnas vitt skilda tankesätt. Första när familjens överhuvud såg sig själv som problemlösare, någon som hjälpte och gjorde polisens jobb och andra gången när han blev häktad och åter igen tyckte att har som hjälpt polisen så mycket inte borde bli behandlad som en brottsling. Jag är övertygad att han verkligen trodde på det, men jag kan ju göra 99 goda handlingar som hjälper polisen men skulle jag göra en brottslig handling så kommer jag ändå bli dömd. Familjens logik må vara logisk inom gruppen men funkar inte lika bra utanför gruppen. Jag har som sagt inte någon lösning på problemet men boken väcker insikter och tankar. Det här är en mycket skicklig granskning som balanserar på en tunn linje. För att granska kriminella, och speciellt med utländsk bakgrund, är ett minfält. Som journalist och författare kan du bli kritiserad och hotad från flera håll. Samtidigt är det så viktigt i ett rättssamhälle att vi har oberoende granskande journalister. Speciellt i skenet av det som nu sker i USA och på andra ställen i världen.
Johanna Bäckström Lernby har skrivit en viktig och intressant bok om ett svårt ämne. Familjen beskriver ett svårt ämne på ett balanserat sätt. En av de bästa dokumentär böckerna på länge, klar fyra.
Uppläsare: Philomène Grandin
Betyg:

Kommentera