Oscar Jonsson – Hotet från Ryssland

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland sin fullskaliga invasion på Ukraina. Men kom det verkligen som en blixt från klar himmel? Nej, säger författaren, doktorn i krigsvetenskap och forskaren på försvarshögskolan Oscar Jonsson.

Vi var en hel västvärld som stod och tittade på när Ryssland relativt odramatiskt intog Krim 2014. Är det en pusselbit i vad som händer i övriga Ukraina nu? Den här boken har gett mig en betydlig större förståelse till varför Putin gör som han gör. En av dom största misstagen vi i väst gör att vi använder vår egen måttstock när vi ska jämför och bedöma Putin och Ryssland.

För hotet från Ryssland är inte bara militärt. Det handlar i lika stor grad om pengar och information. Att vi sett ryska pengar ta sig fram i affärsvärlden och i sportens värld. London och fotbollslaget Chelsea är lysande, eller skrämmande, exempel. När det kommer till information är listan kanske både längre och än mer skrämmande. I den här boken pratar man in om Ryssland påverkade det amerikanska presidentvalet 2016 utan hur. Att Putin till och med lyckades påverka ett demokratiskt val hos sin största motståndare gör mig väldigt rädd. Att påverka med information i dagens digitala samhälle handlar mycket om resurser. Något Ryssland sett till att skaffa sig på det området. Ryska trollfabriker finns och är ett relativt billigt vapen i den moderna krigsföringen. Boken ger exempel på hur de gått tillväga mot bl.a. Sverige.

Ja, det kalla kriget är över, men det vi har nu kanske är ännu värre. Men boken beskriver inte bara ett domedagsscenario. Genom att förklara bakomliggande orsaker blir det lättare för oss som inte är experter att förstå. Och på det sättet lättare tygla rädslan.

Den 24 februari 2022 går Putin in i Ukraina. Experten Oscar Jonsson förklarar det på ett mycket bra sätt i boken Hotet från Ryssland varför. Visst är det en fördel att var intresserad av världspolitik för att ta till sig den här boken men den öppnade mina ögon. Det blir en finfin tre i betyg.

Uppläsare:Carl Jacobson
Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: