Diamant Salihu – När ingen lyssnar

Tänkt dig en spänningsroman där polisen får tillgång till bovarnas hemliga telefontrafik och kan följa deras förehavanden över hela Europa. Där dom kan använda sig av information för att förhindra både mord och annan brottslighet. Diamant Salihu har skrivit den boken, men det är inte en påhittad spänningsroman utan en dokumentär.

Den här historien började i en fransk småstad när fransk polis lyckas med det omöjliga, att ta sig in i den om krypterade tjänsten Encrochat. Något i klass med när engelsmännen lyckades knäcka Enigmakoden under andra världskriget. I ett trollslag kunde polisen börja följa kriminellas aktiviteter i realtid. Först bara fransk polis, men då det var så många och grova brott som planerades i Sverige snart också svensk polis. Det här är en historia som nästa är för bra för att vara sann. Vi får följa både polis och brottslingar under den här tiden. Något som ger en inblick i en värld som ligger väldigt långt från min men en värld som det rapporteras dagligen från på nyheterna.

Boken är väldigt välskriven och det märks att Salihu är väl insatt i ämnet.

Jag kommer på mig själv att inte kunna sluta lyssna bara för att höra hur det ska gå gör någon eller hur ett tillslag ska fortlöpa.

Ibland överträffar verkligheten dikten, på ett lika spännande som kusligt sätt. I När ingen lyssnar fortsätter Diamant Salihu att berätta om gängkriminaliteten i Sverige, den här gången med Encrochat härvan i centrum. Som dikt fast bättre, en fyra från mig.

Uppläsare: Gerhard Hobertstofer

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: