Ian Rankin – En omöjlig död

Internutredare Malcolm Fox och hans team har skickats till den lilla skotska staden Kirkcaldy. Uppdraget är att undersöka anklagelserna mot Paul Carter, en polis som sägs ha missbrukat sin ställning och utnyttjat flera kvinnor sexuellt. Den som gjort anmälan är Carters egen farbror, en respekterad före detta polis.   Men det som borde varit ett enkelt uppdrag visar sig snart betydligt mer svårhanterligt. Under förhören med Paul Carters kollegor möts internutredarna av öppen fientlighet och illa dolda lögner. Uppdraget kompliceras ytterligare då Carters farbror hittas brutalt mördad – med ett mordvapen som inte ens borde kunna existera.  När Fox börjar utreda fallet för spåret honom bakåt i tiden. Till 1985, ett år av politisk turbulens och våldsamheter i Storbritannien. Skotska nationalistiska separatister terroriserade regeringskontoren och hotade med kidnappning och mord. Men vilket samband kan detta ha med det som nu händer i en liten oansenlig stad i Skottland? När det framkommer att Paul Carters farbror höll på att utreda ett egendomligt dödsfall som inträffade vid samma tid, anar Fox riskerna. Någon är beredd att gå mycket långt för att det förflutna ska få vila ostört.

Min kommentar:Trots att Ian Rankin har skrivit en del böcker vi det här laget så är det den första bok jag lyssnar på med honom. En omöjlig död har det klassiska deckarupplägget med ett brott i nutid med kopplingar bakort i tiden, i det här fallet till mitten på 80-talet. Men så har den ett par dimensioner till som gör den intressant. Först att man får följa brotten från en internutredares ögon och att man får en inblick i den skotska frihetskampen. Det sistnämnda har ju överskuggats mycket av IRAs kamp vilket gjort den mindre känd. Så har boken en del oväntade vändningar. Då det här var den andra boken om Malcolm Fox så blir det till att leta på den första för det kommer bli fler böcker av Rankin för mig.

Uppläsare: Magnus Roosmann

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: