Mattias Beijmo, Annah Björk – Båt 370 – Döden på Medelhavet


1944 flydde min mamma, mormor och moster från Estland till Sverige. Allt började med att min morfar inte ville strida på Rysslands sida i kriget. Så han flydde till Sverige. Där började han jobba i skogen och alla pengar han tjänade satsade han på flera olika projekt för att få över sin fru och sina två döttrar. Vid ett tillfälle fick mormor besked om att infinna sig på en strand med sina barn och sina tillhörigheter. Så hon tog adjö av alla släktingar och vänner och smög ner till stranden. Men när dom skulle gå ombord visade det sig att båten var full och dom fick vända hemåt. Den båten kom aldrig fram…Efter som jag sitter här och skriver detta så kom de med en senare båt som verkligen kom fram. Men jag kan dra så många paralleller mellan Östersjöns vågor på 40-talet och Medelhavets vågor nu. Hur desperata människor som satsar allt dom äger och har för att överleva.

Alla böcker där man kan göra en personlig koppling får alltid en dimension till. Det kan vara att den utspelar sig på en plats man känner till väl eller att man har en annan koppling till själva historien. Den här boken handlar om människor som flyr undan ett hemskt krig för att försöka finna sig en tryggar tillvaro i ett annat land. Boken sätter också namn och personligheter på den anonyma massan med människor som flyr över Medelhavet idag. Tyvärr får man också en kuslig inblick i hur synisk människan kan vara. Att istället för att rädda människor i nöd kastan man en fimp i vattnet och åker där ifrån eller säljer obrukbara flytvästar till ocker priser. Nej, det här är en väldigt viktig bok, speciellt för alla som pratar om stängda gränser och id kontroller.

Uppläsare: Rolf Wrangert

Betyg:


Bok nr 998

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: