Jussi Adler Olsen – Hon som tackade gudarna

Jag tycker Adler-Olsen tillhör toppskiktet av deckarförfattare i norden. Böckerna om avdelning Q har fart, humor, originalitet och humor. Sen har han skrivit ett antal fristående böcker som är betydligt svårare att få grepp om och den här boken tillhör en av dem. Jag hade skyhöga förväntningar på den här boken och dom infriades inte. Storyn har vissa kopplingar till verkligheten och utspelare sig till största delen i Holland i senare delen av 90-talet. Där kanske det första problemet uppstår. Min koll på holländsk nutidshistoria är lite bristfällig. Ett annat problem är de holländska namnen som ibland är svåra att hålla isär. Jag kan leva med dålig historiekoll och krångliga namn, det är storyn i sig som är det stora problemet. Först huvudpersonen Peter de Boers företag, mycket märklig affärsidé att på konsultbasis förstöra för andra företag. Sen den klassiska, äldre man blir kär i ung exotisk kvinna, känns lite unket. Var det inget som var bra, jo då. Den unga exotiska kvinnan, Nicky Landsaat är bokens stora behållning. Hon känns som en Lisbet Salander light. Trots hennes brokiga uppväxt briljerar hon med sin intelligens. Men överlag håller inte historien för en bok som är över 23 timmar lång.

Uppläsare: Reine Brynolfsson

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: