Stina Jackson – Ödesmark

Stina Jackson är tillbaka efter sin succédebut med Silvervägen. I den nya boken känner vi igen landskapet och människorna som befolkar det, även fast det inte handlar om samma människor. Vi befinner oss i Ödesmark, en liten by utanför Arvidsjaur. Där bor sökande kvinnan Liv hemma hos sin udda pappa Vidar och sin tonårsson Simon. Att dom sticker ut i bygden är inte så konstig, speciellt inte med tanke på att Liv under större delen av sitt liv försökt ta sig från Ödesmark och sin kontrollerande far. Förutom att familjen är udda pratas det mycket på bygden om Vidars stora förmögenhet.
Det här är en spänningsroman i det norrländska inlandet. Det är grannar som inte pratar med varandra, det är kaffeost och myrar. Det är fantastiska skildringar av människor och landskap. Men inte fantastiskt på ett storslaget sätt, det är små små rörelser. Jag tycker det tar lite för lång tid innan själva historien börjar ta fart. Men när den där efter så är man fast. Så jämfört med Silvervägen är det här en tätare historia, speciellt andra halvan. Marie Richardson gör en bra inläsning med sin lite tillbakadragna röst. Den första tanken är annars att det borde vara en norrlänning som skulle läsa den här boken men när jag tänker efter är dom inte så många. Utpräglade dialekter överlag är inte så vanligt.
Vi känner igen landskapet och dess människor i Stina Jacksons uppföljare till Silvervägen. Spänning och miljö ger Ödesmark en klar fyra i betyg.
Uppläsare: Marie Richardson
Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: