Bo Kaiser – Magnaten

Året är det händelserika nyhetsåret 1994. Den unge reporten Viktor som normalt får skriva meningslöst nöjesreportage på den ena stora kvällstidningen får chansen att jobba med stjärnreportern Bittan. De något udda paret får ta sig an storyn om en ung kvinna som försvinner. Spåren leder ganska snabbt till Stockholms finaste lyxkrog, Snigeln, som ägs av mångmiljonären Sten Danius och där maten lagas av stjärnkocken Georg Nelson. Den krogen besöks av Stockholms alla kändisar, politiker, affärsmän, fotomodeller och kulturarbetare. Vi får följa Viktor och Bittans jakt på det stora Scoopet.
Boken har fantastiska miljöbeskrivning får 90-talet. Bara ser att man får höra ord som Yuppienalle gör en glad och lycklig. Den råa machokulturen på en kvällstidning under den här tiden gör en mindre glad men den är nog inte helt felaktig. Det är en miljö som är långt från metoo. Det gör den bitske reporten Bittan, 37 år och kallar sig själv kärring ännu intressantare. Hennes hårda och vassa attityd är bokens stora behållning. Det är en fröjd att göra henne snoppa av allt från den unge Viktor, chefredaktören till kulturmän.
Beskrivningar om hur män beter sig på krogen Snigeln för tankarna till hur Matilda Gustafsson beskriver händelser på Klubben några år senare.
Tidshoppet från 94 fram till nutid som sker gör också att den unge Viktor växer upp och går från osäker reporter till erfaren yrkesman vilket är intressant.
Reine Brynolfssons lite läskiga röst passar perfekt för den här boken.
Bo Kaiser lyckas fånga 90-talets kvällstidningsvärld ruskigt bra. Miljön och den underbart vassa Bittan gör att jag med glädje ger Magnaten en stark fyra i betyg.
Uppläsare: Reine Brynolfsson
Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: