Kristin Harmel – Skogen där stjärnorna slocknar

Jag får en känsla av Där kräftorna sjunger när jag lyssnar på den här boken. Det handlar om en ung kvinnas uppväxt utanför samhället. Nej det är inget träsk USA men väl skogar i östra Europa.
Yona blir kidnappad från sina välbärgade föräldrar i Berlin som två åring. Hennes kidnappare tar med henne ut i skogen och lär henne att överleva i den miljön. När kvinnan som kidnappade henne sen dör blir hon väldigt ensam men efter ett tag stöter hon ihop med en grupp människor. Det är mitt under brinnande världskrig och gruppen består av judar på flykt undan tyskarna. Det betyder att dom måste hålla sig i rörelse och leva helt utanför samhället för att överleva. Där är Yonas kunskaper till stor hjälp om inte livsavgörande hjälp. Men trots att Yona delar med sig av sina kunskaper och är lojal så blir hon inte helt och hållet insläppt i gruppen. Där hittar vi essensen i boken. Tillhörighet eller bristen på tillhörighet. Vad är det som gör att du får tillhöra? Är det religion? Landstillhötighet? Ens handlingar?
Boken läses av Gunilla Leining, något som känns tryggt när det ställs en massa stora frågor.
Det här är ingen feelgood roman. Den utspelar sig under andra världskriget, men det är ingen krigsbok. Det är kort och gott en berättelse om livet, en roman.

I Kristin Hermels Skogen där stjärnorna slocknar får vi följa Yona under andra världskriget. Boken kretsar mycket kring tillhörighet vilket är tänkvärt, intressant och värt en fyra i betyg.
Uppläsare: Gunilla Leining
Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: