Ramona Ivener – Nattväkten

Kriminalkommissarien David Ritter kommer till en blir kallad till en brottsplats i Bromma. En brottsplats med en död kvinna i en fontän. En brottsplats som ingen annan han sett. Det står snart klart att det här är det det första mordet i en serie.
Jakt på en seriemördare.
Nej seriemördare är inte speciellt vanligt i Sverige nej jag tror inte det är så vanligt att man kommer på det efter ett mord. Men strunt i det, det här är riktigt spännande. Historien drivs hela tiden framåt av mordserien vilket gör att Ritter och hans kollegor hela tiden måste vara på tå. Det går att dra paralleller till Kepler men det här är inte lite mera nedtonat och inte lika bombastiskt, vilket jag tycker är bra. Visst är morden spektakulära men beskrivningen är inte lika ingående.
Jag är lite svag för smarta huvudpersonen som kan dra slutsatsen ut över oss vanliga. Är dom sen goda och har hög moral är det ett plus. David tickar alla dom boxarna, en riktig hjälte.
När han sen träffar rättspsykolog Julie Glans som har ungefär samma egenskaper smart, god och rättskaffens och attraktion uppstår blir det magiskt. Att beskriva bra attraktion i bokform är inte lätt tycker jag. Det är lätt att man fokuserar på hur vackra de två parterna är. Det som jag uppfattar mellan David och Julie är attraktion mellan två riktigt smarta och intelligenta människor. Det går jag igång på.
Det är Magnus Roosmann som läser den här boken, jag har inga problem att se en ung Roosmann spela David om det här skulle bli film.
Jag har inte bestämt mig om jag tycker det är bra eller dåligt att upplösningen gick relativt fort. Det har blivit en trend att man ska dra ut på upplösningen och gärna vända historien en gång eller två. Utan att spoila något så hoppar inte Ivener på den trenden och det är nog bra. För det behövs inte.
Nattväkten är den första boken i serien om den smarta kommisarie Ritter. Ramona Ivener lyckas göra seriemord riktigt trovärdigt och jag ger boken en gastkramande fyra i betyg.
Uppläsare: Magnus Roosmann
Betyg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: