Pernilla Ericsson – Spåren vi lämnar efter oss

Brutala övergrepp och våldtäkter sker på ensamma kvinnor längs den
gröna tunnelbanelinjen i Stockholm. Något som naturligtvis sprider skräck. Även polisen Liv Kaspi blir överfallen dock inte av Gröna-linjen männen som pressen kallar dem. Livs förövare gav sig på fel offer. Liv slig tillbaka vilket gjorde att hon blev avstängd från sin tjänst. Under avstängningen blir hon rekryterad till en privat utredningsgrupp. Sammansatt och bekostad av den rullstolsburne äldre damen Edith. Gruppens uppgift är att just lösa och få stopp på överfallen söder om Stockholm. Likt Abba tar de första bokstaven i sina förnamn
och döper sig själva till Erla-gruppen. Det är förutom Edith och Liv även den halvkriminella fixaren Rickard och hackern Aminah. Det är inte speciellt troligt att det skulle gå att sätta ihop en privat utredningsgrupp med polisledningens goda minne på det här sättet. Men det spelar ingen roll, dom är som en grupp superhjältar, alla med sina specialliter. Det är Liv som är bokens huvudperson. Hon är smart och vältränad och lättast att associera med en superhjälte. Men Aminahs kunskaper om hur man spårar människors rörelser på nätet och i det verkliga livet är minst lika central.

Det här är en bok om viktiga ämnen som kvinnors utsatthet och vad vi lämnar efter oss för spår på nätet. Men att stapla viktiga och intressanta ämnen på hög räcker inte för att få ihop en bra spänningsroman. Och tro mig gott folk, Pernilla Ericson har betydlig mer i sin litterära trollerihatt. Det är driv,
vassa dialoger uppblandat med värme och så ett fyrverkeri av spänning. Det här gillar jag.

Katharina Cohen är en ny bekantskap för mig och en väldigt trevlig sådan. Då jag är lite sen på bollen med den här serien och det redan finns två ytterligare
böcker ute så vet jag att Lo Kaupi kommer att ta över stafettpinnen, men det kan inte bero på att Katharina inte gör ett bra jobb för hon är fantastisk.

Spåren vi lämnar efter oss är den första boken om Erla-gruppen en
brokig men effektiv privat utredningsgrupp. Pernilla Ericson lyckas kombinera fyra superhjältar en grupp och skapa spänning och värme. Jag är imponerad, så
det blir en fyra.
Uppläsare: Katharina Cohen
Betyg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: