Mattias Edvardsson – Lova mig tystnad

I Trelleborg bor paret Jari och Maria med sina två tonårsdöttrar Isabella och Amanda. Livet är ungefär så bra som det kan i en skånsk stad. På andra sidan stan Sasho och Linda med sonen Niko. Även om framförallt Linda kanske hoppats mer av livet än att jobba på ICA så har den familjen inte heller mycket att klaga på. När Amanda och Niko träffas en sommarkväll uppstår ljuv kärlek. Något som de båda föräldrarparen inte är helt positiva till. Men det är svårt att som tonårsförälder styra över sitt barns val av partner. En mörk natt sker det mest fasansfulla man som förälder kan uppleva.

Det är runt den händelsen hela historien cirkulera. Vi får följa de båda familjerna före och efter händelsen. Först i ganska vida cirklar för att snäva in mer och mer. Det är det smarta sättet att berätta historien som är bokens stora behållning. Författaren släpper fler och fler pusselbitar desto längre in i boken vi kommer. Normalt så brukar man ana pusslets motiv när de flesta bitarna är på plats, men Edvardsson lyckas på ett skickligt sätt hålla på nyckelbitarna så att det först på slutet uppenbarar sig ett motiv. Så imponerande.

I de tre första böckerna har det varit tre olika uppläsare medan i den här så är det bara en. Nu är ju inte det vem som helst utan Jonas Malmsjö som gör det riktigt bra. Samtidigt saknar jag greppet med flera uppläsare.

Jag gillar även skildringarna av svensk mellanstor stad. Hur vissa saker inte går att sudda ut. Har du hamnat i ett visst fack under uppväxten är det svårt att ta sig ur det facket.

Som vanligt är det familjen som står i centrum i Mattias Edvardsson böcker. Lova mig tystnad är lika smart berättad som spännande. Att kunna hålla oss lyssnare på helspänn enda till slutet är helt klart värd en femma i betyg.

Uppläsare: Jonas Malmsjö

Betyg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: