Henning Mankell – Minnet av en smutsig ängel

I början av 1900-talet inträffade en egendomlig händelse på den afrikanska kontinenten. Då dyker en svensk kvinna plötsligt upp, som från ingenstans, och står som ägare till en av de största bordellerna i huvudstaden i den portugisiska kolonin Moçambique. Och sen, några år senare, försvinner hon lika spårlöst ur historien. Byggt på det lilla vi verkligen vet om henne skriver jag den här boken. De historiska fragmenten fylls ut, blir en helhet. Maj 1905, Hanna Lundmark står vid relingen på skeppet Lovisa av Sundsvallnär hennes döde man, styrmannen Lars Johan Jakob Antonius Lundmark, sänks i havet. I samma stund minns hon sin fars sista ord: En fattig ängel. Det är vad du är. Ett år senare är hon ägare till den största bordellen i Lorenço Marques. Från att ha varit den förtryckta får hon plötsligt en maktställning, från att ha varit en fattig ängel blir hon Den smutsiga ängeln.

Min kommentar: Att Henning Mankell är en av Sveriges bästa berättare kan man ju avläsa i antalet böcker han säljer. Att han känner till den Afrika är det inte heller något någon kan ifrågasätta eftersom han bott där i många år. Men jag tycker inte att den här boken riktigt hettar till. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Jag funderade om det var Angela Kovács uppläsning som inte var trovärdig men tror att det var det saknades. Historien om den smutsiga ängeln är intressant och välberättad om ett viktigt ämne, men för mig så har hon lite svårt att få någon riktig fart på vingarna. Hon kanske skulle behöva låna Karlssons propeller för att lyfta.

Uppläsare: Angela Kovács
Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: