Tomas Bannerhed – Korparna

Handling: Kortfattat handlar romanen om en familj på den småländska landsbygden i början av 70-talet. Torpet Undantaget har gått i generationer inom familjen. Fadern är besatt av att kedjan inte ska brytas, den tolvåriga sonen måste ta över. Faderns besatthet övergår snart i sinnessjukdom som får hela familjen att utsättas för enorma mentala påfrestningar. Sonen Klas hittar sin tillflykt i ett stort fågelintresse och Veronika, en tjej vars familj flyttat ut på landet i sann ”gröna-vågen anda” Korparna är språkligt väldigt välskriven och hela problematiken kring brytningstiden 60/70-tal och spänningarna med att sticka ut och vara annorlunda i en sluten miljö skildras på ett livfullt sätt.

Min kommentar: Jan Guillou får ofta kritik för sina långa utläggningar om vapen med det står sig slätt mot Bannerheds fågelutläggningar. För den som är intersserade av fåglar skulle jag ändå rekomendera ”Svenska fåglar” eller något liknande. För utom långa utläggningar om fåglar och växter måste jag erkänna att jag inte riktigt fårstår poängen med boken. Jag har gillat de senaste årens August pristagare men den här gången tycker jag dom missat. Om jag ska tro min egen poängbedömning har jag inte lyssnat på en sämre bok på 6 år och då var det Dostojevskijs Brott och straff som fick lägsta betyg. 

Uppläsare: Reine Brynolfsson
Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: