Liza Marklund – Du gamla, du fria

Annika Bengtzon är tillbaka på Kvällspressens redaktion i Stockholm efter tre år som tidningens korrespondent i Washington. Hon har återförenats med sin make, Thomas, som arbetar på justitiedepartementet med internationella säkerhetsanalyser.
En eftermiddag hittas en ung småbarnsmamma död och översnöad bakom ett daghem i förorten Axelsberg i södra Stockholm. Hon är det fjärde offret på kort tid under liknande omständigheter: kvinna, ung, mamma, knivhuggen bakifrån. På Kvällspressen anar man en seriemördare, något Annika avfärdar som vilda fantasier.
Thomas befinner sig på en konferens i Nairobi. Under en rekognoseringsresa vid somaliska gränsen kidnappas hela delegationen – sju personer från olika delar av Europa.
Allt eftersom kvinnomorden i Stockholms förorter blir allt fler, och misstankarna om en seriemördare börjar ta form även hos polisen, dras Annika in i ett våldsamt kidnappningsdrama som skakar både Europa och Östafrika. Kraven från kidnapparna är omöjliga och orimliga. När kraven avvisas avrättas gisslan i delegationen, en efter en.

Min kommentar: Om jag tycket att Claes Claesson var redo för pension så gäller det inte Annika Bengtzon. Trots att det här är den 9 boken om Annika så tycker jag att hon forfarande känns intressant. In anledning kan ju vara att det inte kommit en bok per år de senast åren som det gjort med många andra deckare. Jag tycker också att Liza Marklund lyckats snyggt med att väva in handlingar från sin kollega Tove Alsterdals, Kvinnorna på stranden. Trots att båda böckerna är fiktion så blir kännslan av verkligethe större om man läst om något på två olika håll. Sedan har jag funnit en trend, en koppling till Afrika finns i tre böcker jag lyssnat på den senast tiden. Förutom den här och Kvinnorna på stranden utspelar sig ju delar av handlingen i Buzz även det i Afrika. Till sist måste jag nämna att jag tycker Eva Röse läser bra.

Uppläsare: Eva Röse

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: