Rebecca Skloot – Den odödliga Henrietta Lacks

I januari 1951 diagnosticerades Henrietta Lacks med cancer. Knappt nio månader senare avled hon. Men de cellprov som hennes läkare tog lever fortfarande. De har gett upphov till minst tre Nobelpris, de låg till grund för poliovaccinet, de har varit på månen. I dag finns det 17 000 patent baserade på Henrietta Lacks celler. Ett provrör med HeLa-celler kostar 256 dollar. Men Henrietta Lacks familj har aldrig fått ett öre i ersättning.   Den odödliga Henrietta Lacks är en storartad berättelse om vetenskapens fantastiska förmåga att övervinna sjukdomar och skapa ett bra liv för oss alla. Men också en tragisk historia om krocken mellan medicin, etik och ras. Och inte minst djupt en skakande berättelse om en dotter, som förtärdes av frågor om den mor hon aldrig fick lära känna.

Min kommentar: Jag hade aldrig hör talas om HeLa-celler innan jag började med den här boken. Måste väl erkänna att jag inte funderat så mycket över cell odling och den typen av forskning alls. Det är inte lätt att kunna beskriva ett så komplicerat vetenskapligt ämne som cellforskning med en familjehistoria men det lyckas Rebecca Skloot bra med. Det kanske är just för att det är två ämnena är så olika som gör hela historien så intressant. Jag tycker alltid att det är ett klart plus när man lär sig saker samtidigt som man njuter av en bra historia.

Uppläsare: Katarina Ewerlöf.

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: