Hjorth, Rosenfeldt – Lärjungen

Sebastian Bergman gör allt han kan för att få ordning på sin tillvaro och komma till rätta med sitt sexmissbruk. Efter att ha fått veta att han har en vuxen dotter har han hittat en mening med livet. Nu brottas han med om han ska avslöja att det är han som är hennes biologiska pappa. Han längtar efter att få berätta, men han förstår samtidigt att det kan förstöra hennes liv. Hon har redan någon hon kallar pappa, som hon älskar.   Samtidigt utreder hans gamla team på Riksmord en serie brutala kvinnomord som på ett obehagligt sätt leder tankarna till Edward Hinde – en dömd seriemördare som Sebastian satte bakom lås och bom för många år sedan. Men Hinde sitter fortfarande inne, under stark bevakning, vilket gör att polisen tror sig ha att göra med en copycat.  Till sist lyckas Sebastian övertala Torkel, hans gamla chef som leder teamet, att låta honom ta del av utredningen. Det han får reda på är mycket obehagligt. Sebastian inser att morden riktar sig mot honom – och vem skulle mördaren i så fall kunna vara om inte Edward Hinde? Inspärrad eller inte.

Min kommentar: Det är intressant med den deckar med två antihjältar i huvudroller. Först Sebastian Bergman som är sexmissbrukare, förföljer sin dotter och är allmänt otrevlig mot allt och alla. Sedan  Hjorth/Rosenfeldt svar på Evert Bäckström, den fd polisen Thomas Haraldsson som gått och blivit andstaldschef. Det kanske är en orättvis jämförelse för Haraldsson men jag kommer inte på någon bättre för att beskriva Haraldsson. Jag gillar böcker med den typen av karaktärer, det är ofta en ritigt bra krydda till berättelsen.  Hade boken inte varit så lik ”När lammen tystnar” så skulle den fått högsta betyg. Men med sin andra bok har Hjorth/Rosenfeldt parkerat sig säkert i Deckarallsvenskans top skickt. En bra uppläsning av Niklas Falk med sin släpiga och lite läskiga röst.

Uppläsare: Niklas Falk

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: