Hans Rosling – Hur jag lärde mig förstå världen

Det är inte ofta som jag börjar gråta av en bok. Det kan kanske bero på vilka böcker jag brukar lyssna på men när Hans Rodling beskriver när han upptäcker vad riktig fattigdom innebär rinner tårarna. Det finns inte många människor som har den godhetsauran som Hans hade, de jag kommer på är Mandela och Gandi. Det här är en bok som handlar om hur han blev den han blev den han blev. Men till skillnad från många andra självbiografier har han han hoppat över, eller förkortat, delarna av hans uppväxt och istället fokuserat på de insatserna som fått hans ögon att öppnas.

Det är imponerande med forskare som med sitt skarpa intellekt kommer fram till revolutionerande upptäckter. Men det är ännu mer imponerande när samma forskare ser till att upptäckten kommer till användning och räddar liv. Det är så imponerande att Hans sen viger sitt liv till att få de som bestämmer i världen och oss andra att förstå. Jag har haft möjligheten att se honom föreläsa 2012 när han blev invald i Kungliga Vetenskapsakademin, det var fantastiskt. Det här är en av de böckerna som man bör läsa tycker jag.

Uppläsare: Andreas T Olsson

Betyg:

2 kommentarer på “Hans Rosling – Hur jag lärde mig förstå världen

Add yours

  1. Fantastisk bok om en fantastisk man! Blev också så tagen av denna bok och när den tog slut hade Hans Rosling byggt bo i mitt huvud. Så jag rotade runt lite på nätet.
    Tips för den som vill ha mer. Det finns en SVT/play dokumentär där han låter oss ta del av hans privata bilder från sitt (och hans älskade hustrus) liv. Den blev ett fint komplement när jag lyssnat på boken. Ett av hans sista Ted-talks från Singapore är också fantastiskt där han drar upp jämställdheten i Sverige vs Singapore och dess betydelse för befolkningskurvor och framtiden. Han är tydligt märkt av sin cancer men brinner av engagemang och är ovanligt personlig/privat (ännu mer). Finns på youtube.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: