Lena Ebervall, Per E Samuelson – Ers majestäts olycklige Kurt

Historien om Kurt Erik Johansson, fiskhandlarson från Söder i Stockholm, senare Kurt Haijby innehåller allt man kan tänka sig och inte kan tänka sig. Den ena detaljen mer otrolig än den andra. Den innehåller en homosexuell kung, Herman Göring, korrupta tjänstemän, ännu mer korrupta poliser, nazistiska koncentrationsläger, Tage Erlander, mutor, resor över hela världen, utnyttjande av minderåriga, en klok fru, Gestapo, ett korrupt svenskt rättsväsende, mentalsjukhus, slott i Närke och mycket mycket mer. Det finns med andra ord mer än en spik att koka soppa på i den här historien. Och mitt i soppan sitter Kurt, en man man ömsom tycker synd om ömsom tycker riktigt illa om. För ja, han är en rättshaverist i klass med Bombmannen Tingström, som författarparet också skrivit en bok om, och ja han utpressar kungen och andra på pengar, och ja han utnyttjar minderåriga pojkar sexuellt. Men samtidigt är han en levnadsglad och naiv man som man inte blir klok på. Vi får möta många personer i den här boken, vissa kända andra okända, själv fastnar jag för hans lojala och kloka fru. Trots att hon vet att han ljuger, bedrar, förskingrar hennes pengar och dottern säger upp bekantskapen så står hon där vid hans sida. Men list och tålamod ser hon flera gånger till att Kurt inte hamnar i värre knipor än han gör.

Det här är precis som deras fantastiska bok Mördaren i folkhemmet om Olle Möller en väldigt välskriven bok. En dramatiserad dokumentär. Man får nästan känslan av att befinna sig i 30 talets Stockholm med det gammaldags språket som används. En extra guldstjärna för Helge Skoogs uppläsning. Han sätter röster till det målande språket på ett väldigt bra sätt, det är så man ryser när an gestaltar Gustav V i vissa avsnitt.

Uppläsare: Helge Skoog

Betyg:

En kommentar på “Lena Ebervall, Per E Samuelson – Ers majestäts olycklige Kurt

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: