Jesper Högström – Blågult-Historien om det Svenska herrlandslaget i fotboll

Det här den ultimata uppladdningen inför sommarns fotbolls VM. En fotbollsbok känns dom ett glas rosé vin i en sportbar, men just den kulturkrocken kan vara upplyftande. Det är klart att du behöver ha ett fotbollsintresse för att ha ett utbyte av den här boken. Offsides Jesper Högström sammanfattar 110 år av svensk landslagsfotboll. Det är anekdoter och fakta varvat med klassiska radiosporten referat med Hyland och Granqvist. Just klippen med live referat är en riktig krydda på det annars väldigt gods fotbollsmoset. Det gör att den här boken gör sig betydligt bättre som ljudbok än som ”vanlig” bok. Som fotbollsnörd har jag själv sett de flesta av matcherna i den här boken på TV eller i verkligheten. Allt från bragdkvalmatcherna mot England på Råsunda och Wembley till den tragiska 2-1 förlusten mot Nordirland i ett disigt Belfast. Boken innehåller det mesta, resultat, historier från omklädningsrummet, reflektioner på samtiden och diskussioner om taktik och filosofi inom fotboll. Till de intressanta fakta jag tar med mig är att 4 av 11 från VM laget 58 spelade i lag från andra divisionen var av två var bandyspelare, samt att Olle Nordin bara var 36 år, lika gammal som Zlatan är nu, när han tillträdde som förbundskapten. Jag tycker det är bra när författaren reflekterar, och jag håller med i många av hans reflektioner, men ibland blir han lite väl enögd. Nej, Åby och Hamrén var kanske inte de bästa förbundskaptener vi haft, men de jobbade ut efter sina förutsättningar. Så för den fotbollsintresserade har ni 13 härliga timmar framför er, för er andra tycker jag ni ska lägga den tiden på något annat.

Uppläsare: Fredrik Berglin

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: