John Ajvide Lindqvist – Skriften i vattnet

När John Ajvide Lindqvist började med den här boken var tänkt att det här skulle blivit den sjunde boken i Millenniumserien, men så blev det inte. Så vi får istället följa författaren Julia Malmros som har fått frågan att skriva … den sjunde boken i Millenniumserien. Låter det snurrigt, ja kanske men det funkar. Funkar riktigt bra.
Kim Ribbing är ett datageni som haft en uppväxt där han varit utsatt för övergrepp både i hemmet och på institution. Han och Julia får en relation. Känns det igen? Om Julia ska motsvara Blomqvist så är Kim Salander.
Jag har inga problem att en författare snor, jag menar inspireras, av andra böcker. Tycker det görs alldeles för lite.
När affärsmannen Olof Helander firar midsommar på bryggan med familj och gäster från hela världen dyker en båt med två beväpnade män som skjuter mer alla, alla utom dottern. De första på plats är är Julia och Kim. Det blir inte mindre komplicerat när det är Julias svartsjuka ex make Johnny som blir förundersökningsledare.
Jag gillar den här boken. Jag gillar framförallt persongalleriet. Precis som i Millenniumserien gillar jag datanörden bäst. Mest gillar jag Kim för hans integritet. Men jag är också lite svag för polisen och exmaken Johnny. I det fallet blir han äkta på grund av sin svatsjuka gentemot sin före detta fru vilket gör att man också tror på hans skärpa. Att sen historien är spännande och trovärdig ser jag bara som en bonus. och bäst av allt, det kommer en fortsättning.
Att läsa sin egen bok är inte alla som klarar. Jag håller ju alltid Håkan Nesser högt i den grenen men får nog peta in Ajvide Lindqvist i den kategorin också.
John Ajvide Lindqvist är kanske mest känd för sina lite udda historier. Så jag blir glatt överaskad när han skriver en ”vanlig deckare” och gör det så in i bänken bra. Skrifter i vattnet är en riktigt riktigt bra bok som är väl värd sin femma i betyg.
Uppläsare: John Ajvide Linqkvist
Betyg

En kommentar på “John Ajvide Lindqvist – Skriften i vattnet

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: