Pascal Engman, Johannes Selåker – Skammens väg

Vi håller precis på att lämnat det händelserika 1994 när ett brutalt mord sker på en bordell i centrala Stockholm. Det blir start skottet för en mördarjakt som från polisens sida leds av polisen Tomas Wolf och hans kollega Zingo och från den tredje statsmakten av kvällstidningsjournalisten Vera Berg.
Spåren leder till Sveriges och senare Europas sexhandel. Det är säkert ingen vacker syn idag och var det definitivt inte i mitten på 90-talet. Men författarna lyckas även väva in Estoniakatastrofen i historien på ett snyggt sätt vilket precis som i Jakten på en mördare gör att man förflyttas till 90-talet. Tidsskildringen är en viktig del i den här serien. Vi är precis i gränslandet när mobiltelefonen
börjar bli var mans egendom. Gränslandet gäller i lika hög grad internets intåg. Två saker som verkligen förändrat vårt beteende de senaste 25-30 åren. Sen blir man glad när det refereras till hamburgerkedjan Clock och eller läskedrycken Zingo.

Men i den här boken tycker jag historien/fallet står i centrum. Mer än i den första boken. Den är smart berättad och jag blir överraskad vi ett flertal gånger under lyssningen. Sättet att knyta ihop det stora och det lilla för mina tankar till Anders Jallais böcker om Anton Modin. En serie jag också är väldigt svag för.

Det är intressant att få lära känna vår både modiga men även rädda polis Tomas Wolf lite mer. En karaktär som verkligen är mänsklig. Det är inte alla hjältar som kissar på sig när dom blir hotade till livet. Sen har vi vår impulsive reporter Vera Berg. För visst vurmar hon för sin son, men samtidigt tar hon en massa inte så smarta beslut som sätter den relationen på spel. Att det sen i slutändan finns en ett gott hjärta bakom den hårda reporterfasaden väger upp.

Att hylla Jonas Malmsjö börjar bli lite uttjatat, även om jag tycker att man alltid ska få beröm när man gör bra insatser. Han vet verkligen när han ska sänka tempot för maximal spänningseffekt. Så snyggt.

Selåker/Engman har gjort det igen. Skammens väg är tidstypisk, spännande och visar upp människohandels vidrigaste baksida. Den här smarta historien får årets andra femma.

Uppläsare: Jonas Malmsjö

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: