Pernilla Ericson – Det dåliga samvetet

När den framgångsrika affärskvinnan hittas död i sin lägenhet i centrala Stockholm pekar det mesta på att hon tagit sitt eget liv. När en affärsman hittas död på ett liknande sätt börjar polisen rikta sökarljuset företagsledarnas lite mer ljusskygga verksamheter. Kan det ha med
saken att göra eller handlar det hela om deras egna dåliga samvete? En knut som gjord för Erlagruppen.

Det är bara riktigt speciella fall som hamnar på Erlagruppens bord. Det gäller både för i författaren verkligheten och för gruppen i
fiktionen. För visst finns det en del trovärdighetsproblem både att en grupp kan få arbetat utanför polisen på det sättet och gruppens sammansättning och finansiering.
Men det är något som jag tycker Ericson tråcklar sig förbi väldigt smidig och när fallet väl är igång så är det inget man hakar upp sig på.

Jag är ingen stor fan av kärleksrelationer på en arbetsplats. I verkligheten brukar oftast krångla till saker och ting. Men nu är vi i fiktionen och då är det en annan sak. ”Ingen Erlabok utan fnurra på Liv-Rickard tråden” som det gamla ordspråket säger. Det dåliga samvetet är naturligtvis inget
undantag. Deras relation tar en större och större plats i böckerna, vilket jag inte har något emot.

Vad det gäller historien så är det en finurligt utmejslad en som vi steg för steg får en inblick i. Den är smart berättad och är ”lagom” komplicerad. Jag har sett tendenser när författare ska försöka skriva den perfekta deckaren vilket ofta blir för krångligt för min smak. Men det är inget Pernilla håller på med.

Jag har betat av alla fyra böckerna i serien den senaste månaden och verkligen älskar dom. Men jag tror, men är inte säker, att det här är den bästa i serien.

Det är ingen hemlighet att huvudpersonen Liv Kaspis namn är
en flirt med uppläsaren Lo Kauppis namn. Och även om jag tycket Katharina Cohen
gjorde bra uppläsningar i det två första böckerna så är Lo som klippt och skuren för Erlaböckern. Hatten av.

I fjärde boken i Pernilla Ericsons Erlaserie är det Det dåliga samvetet som står i centrum. Gruppen får åter igen samlas för att jaga en mördare till människor som borde ha just ett dåligt samvete. Jag gillar gruppens udda sammanställning och den intelligens och värme den utstrålar. Kanske den bästa i serien och en fyra från mig.
Uppläsare: Lo Kauppi
Betyg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: