Martin Ezpeleta – Försvinnanden, del 1-3

Vi har många regler och ritualer kring hur vi ska bete oss när någon dör. Men när en anhörig försvinner, hur ska vi göra då? Hur länge kan man hoppas att personen lever? Hur sörjer man? När inser man att personen är död?

Martin Ezpeleta, med sina rötter i Sydamerika, där försvinnanden är betydligt vanligare än här i Sverige. I den här Storytel original serien går han igenom tre fall av försvinnanden. Vi får bakgrund och händelseförlopp parallellt med att få höra anhörigas tankar och känslor. Allt summeras sen med en väldigt sympatisk psykolog i slutet på varje del.

I den första delen får vi följa turnéledaren Lelle Hildebrand försvann spårlöst i Sölvesborg 1999. Efter att ha hittat en del av Lelles tillhörigheter misstänkte polisen att han blivit mördad, men någon kropp hittades aldrig. En splittrade familj, fortsätter dock att leta efter honom.

I den andra delen går vi följa dottern Johannas jakt på sin pappa som försvann när hon var bara fem år genom att lämna en lapp på köksbordet:

”Jag heter inte Peter. Jag är inte den jag utgett mig för att vara. Det är bättre att jag försvinner.”

Johanna ägnar sedan 40 år av sitt liv åt att leta efter honom. Så gjorde hon ett DNA-test och plötsligt hade hon en avgörande pusselbit.

I det sista fallet. Som är det enda jag hade hört talas om tidigare, får vi följa Carlos Pizarro var 22 år gammal när han 2004 försvann i Strömsund. I nästan 20 år har polisen famlat i mörkret. Men hans mamma Estrella är övertygad om att Carlos blev utsatt för ett rasistiskt hatbrott. Något som gör att hon bär på skuldkänslor och ilska.

Jag gillar det något anordna upplägget av den här serien. Har inga problem att förstå om någon inte vill kalla det för böcker då den bygger mycket på intervjuer med de anhöriga och det skulle säkert inte bli det samma om man tryckte det i en fysisk bok. Men nu tror jag inte det ska göras, så jag tycker vi skippar den diskussionen. Det är spännande och intressant, räcker för mig.

Hur beter man sig, hur sörjer man och hur överlever man när någon i ens närhet försvinner. Martin Ezpeleta intervjuar och berättar om tre fall i sin Storytel original serie Försvinnanden. Tänkvärd, välgjord och spännande. En fyra från mig.

Uppläsare: Martin Ezpeleta mfl.

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: