Anton Berg – Den sista akten

Vår hjälte Alex Sköld har via en hemlig källa fått nys om att Sverige under kalla kriget haft ett eget kärnvapenprogram. Helt sensationella uppgifter, i stil med svaret vem som mördade Palme, om de är sant. För oss som Alex, kollegan Stina Forss och professor Vilhelm Skrak är vi inte förvånade att spåren leder mot det hemliga sällskapet De Arderton. Vi rycks in i en jakt på sanningen som kantas av farliga politiska kopplingar.

Vi har kommit fram till den sista boken i trilogin om De aderton. Det hemliga sällskapet som i hemlighet har styrt Sverige sedan 1700-talet, eller? För det är just det med den här serien. Anton Berg väver ihop nutidshistoria med ”gammalhistoria” på ett riktigt underhållande sätt. För det ska ju egentligen inte vara möjlig att dra en röd linje mellan modet på Gustav III, mordet på Olof Palme och existensen av svenska kärnvapen, men Berg lyckas.

Persongalleriet i nutid rör vi oss från Sveriges stadsmister, via historieprofessorer till den underbara pojken David med sina utmaningar. Även det borde vara omöjlig, men Berg lyckas.

Så vad är det som gör att han lyckas. En sak är att han läser böckerna själv, det skulle kunna vara ett avsnitt av Spår eller P3 dokumentär. Ett annan att han sätter radio- och poddjournalister som han själv i centrum. Och det sista jag kan komma på är att böckerna är välskrivna och underhållande. För nej, logiken håller inte för ett granskande öga. Men det här är fiktion och det är bra.

Jag gillar att boken börjar med en kort resumé över de två tidigare böckerna i serien. Det gör att en som mig som hunnit lyssna på rätt många böcker sen den förra boken snabbare kommer in i den. Så borde fler författare göra, hör ni det!

Anton Berg har kommit fram till sista delen i trilogin om De aderton. I Den sista akten får vi följa med på sanningsjakten som likt de andra böckerna i serien går via Gustav III, Palme och svenska kärnvapen. Låter det skruvat? Japp, men är både underhållande och konstigt nog trovärdig vilket gör att den får en fyra i betyg från mig.

Uppläsare: Anton Berg

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: