Torbjörn Flygt – Outsider

Tio år har förflutit i Johan Krafts liv. Och i landet Sverige. Medelåldern närmar sig, och med den insikten om att det börjar bli för sent. Johan pluggar juridik i Lund och har ihop det med Helena. Hon drömmer om att köpa hus, skaffa barn, hela familjekittet. Men Johan är inte redo. Han bor i korridor på Malmö Nation, och lever sitt liv på nationen och pubarna. Här finns bland andra KL, mästare på att dryga ut studielånet med olika ”affärer”. Traktor, bondson med hård press hemifrån på att ta över lantbruket. Annika, svartklädd teolog från Stockholm. Sofia, inget ljushuvud men med ekonomiskt stöd hemifrån och det uttalade målet att bli hemmafru till förmögen man. Vi träffar dem i med- och motgångar, en samling unga människor som ofrivilligt kommer att dela några år i Lund. Perspektivet är underklassens, den första efterkrigsgenerationen som fick möjlighet att läsa vidare i stor skala, och hur den förhåller sig till akademiska traditioner utan att ha dem med sig hemifrån. Det är vid den här tiden som Ny demokrati kommer in i riksdagen och Palmemordet kastar ännu sin skugga över landet. Sverige – liksom Johan Kraft – har förlorat något av sin oskuld. Handlingen i Outsider utspelar sig i slutet av åttio- och början av nittiotalet, med framåtblickar.

Min kommentar: Underdog var en av de första böckerna jag lyssnade på och det var också en av de första böckerna utanför deckarvärden som fångade mig. Så att återse Johan, Monkan och Morsan(som har blivit Bodil) känns som ett kärt återseende. Precis som i Underdog är det de målande och träffsäkra tidsbeskrivningarna som är den stora behållningen. Jag växte upp i villa och Johan i lägenhet, jag pluggade i Uppsala och Johan i Lund, jag är 7-8 år yngre ärn Johan men ändå känner man igen sig så väl. Utan att på något sätt avslöja slutet på boken, men det känns som att det kan komma en tredje bok om Johan och jag ser redan fram emot den.

Uppläsare: Författaren själv
Betyg:

En kommentar på “Torbjörn Flygt – Outsider

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: