Torbjörn Flygt – Slugger

Jag är inte uppvuxen i ett hyreshus i Malmö, jag har inte haft en frånvarande pappa, min syster är i livet och jag är inte familjejurist. Ändå känns det som jag har så mycket gemensam med Johan, mamma Bodil och Monika. Underdog som kom 2001 och fick Augustpriset är en av de första böckerna jag lyssnade på. Men trots att det passerar över 20 år sen och nästan 1400 böcker så känns den så närvarande.
I Underdog var Johan en pojke och i Outsider var han student. Nu har han vuxit upp till en medelålders familjejurist. Han har skaffat sig en en egen familj och trots att han är en närvarande pappa blir allt inte som han tänkt sig. Men den stora sorgen är att hans syster Monika går bort. I Slugger får vi bland annat följa det förloppet. Men den är så mycket mer. Framförallt är den ett tidsdokument. Ett tidsdokument som visar på hur barnen från 70-talets miljonprogram växt på och flyttat ut till mer välbärgade villakvarter och spelar padel. Jag älskar Flykts språk med omskrivningar som tex sidentunna samtal eller när den grillande grannen pratar om en dubbel skotte. Men framförallt älskar man människorna i berättelsen. Människor som alla är lite kantstötta, precis som det är i livet.
Flygt läser boken själv, något jag uppskattar. Boken är och utespelare sig i Skåne så allt annat en en skånsk uppläsare är uteslutet i det här fallet.
Slugger är den tredje boken om Johan Kraft. Torbjörn Flygt fortsätter att på ett tidstypiskt sätt beskriva hur Sverige förändras. Med ett språk iallafall jag älskar så jag delar ut en välförtjänt fyra i betyg.
Uppläsare: Torbjörn Flygt
Betyg:

En kommentar på “Torbjörn Flygt – Slugger

Add yours

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑