Håkan Nesser – Styckerskan från Lilla Burma

Detta är den femte och sista boken om polismannen Gunnar Barbarotti i staden Kymlinge. Det är samtidigt den första och enda boken om Ellen Bjarnebo, känd som Styckerskan från Lilla Burma.  Den av privata skäl arbetsoförmögne kriminalinspektören Gunnar Barbarott sätts på ett av Kymligepolisens ”cold cases”, som emellertid tinar upp i Barbarottis vård. Om inte Ellen Bjarnebo var skyldig till det hon anklagats och suttit 11 år i fängelse för, vem var det då som mördade och styckade sitt offer 1989? Ett allt hetare fall med förvecklingar leder Barabarotti på en resa genom Sverige, från jordbrukshemmanet Lilla Burma utanför Kymlige till ett fjärran beläget fjällpensionat, och utgör en snygg sorti för Gunnar Barbarotti och möjligen även för vår Herre. Det sistnämnda dock en tros- eller tolkningsfråga.

Min kommentar: Håkan Nesser är de gråbruna nyansernas mästare. Det är inget nedsättande, jag älskar hans sätt att berätta. Jag gillar även hans originella sätt att läsa själv. I den här boken gör Nesser det han är en av de bästa berättarna, nämligen att lyckats med den oväntade vändningen i berättelsen.

Barabarotti-serien har gått lite upp och ner. Den klart bästa var ”En helt annan historia” och seriens bottennapp är ”Berättelse om herr Roos”. Den sista boken är helt klart på den övre halvan.

Uppläsare: Författaren själv

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: