Ebervall, Samuelson – Mördaren i folkhemmet

En sen decembereftermiddag 1939 rövas tioåriga Gerd bort i centrala Stockholm. Alla svenskar sitter vid sina radioapparater och hör efterlysningen och läser senare om det fasansfulla fyndet av hennes skändade kropp. Slaget mot det trygga folkhemmet Sverige är hårt och tidningsskriverierna om händelsen övertrumfar krigsrubrikerna. Det dånar i folkdjupet. Polisen måste hitta mördaren.
Vittnen kan berätta om en mörkhårig man och en svart bil. Slumpen vill att den kände idrottslegenden Olle Möller svarar exakt mot de få ledtrådar polisen har. Olle, som är en bekymmersfri typ och glad i kvinnor, svarar dumt på polisens frågor. Men är han verkligen en barnamördare?
Mordet på Gerd blir Olle Möllers öde och förföljer honom hela livet. På femtiotalet sker ytterligare två otäcka mord: femåriga Kerstin från Stockholm och tvåbarns¬mamman Rut Lind från Fjugesta mördas med några års mellanrum. Polisen  ivrigt påhejad av en enig press och folkopinion  är övertygad: Möller är skyldig igen!
När Olle Möller 1959 åtalas för mordet på Rut blir det Sveriges största mordrättegång genom tiderna. Dag ut och dag in toppar Fjugestamordet löpsedlarna och mördaren Möller är Sveriges mest hatade man.
Olle själv nekade i sten fram till sin dödsdag.
Advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelson berättar i romanens form hur en enskild svensk medborgare blev behandlad när polis, åklagare, press och domstolar på förhand bestämt sig för att han var skyldig.

Min kommentar: Ännu en P3 dokumentär i extended version. Men till skillnad mot andra har författarna valt att berätta historien i dramatiserad form trots att den bygger på fakta. Eller fakta, precis som med alla historiska berättelser måste man vara kritiskt granskande och inte bara svälja allt bara för att det låter logiskt. Dan Browns böcker känns också som om han berättar en sann historia… Nu lämnar vi faktagranskningen. Jag tycker att det här är en riktigt bra bok. Den fångar tidsandan, hänger upp berättelsen på viktiga historiska händelser. Och framförallt berättar en helt makalös och (kanske) sann historia om en man som blir oskylldigt dömd för två mord och anklagad för ett tredje. Sitter stor del av sitt vuxna liv i fängelse för något som andra gjort. Att få följa denna man genom tiden är fängslande.

Uppläsare: Björn Granath

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: