Ian McEwan – Uppdrag Sweet Tooth

sweettooth

London 1970-tal. I Europa hotar oljekris och kalla kriget kastar sin mörka skugga över västvärlden. Efter Vietnamkriget och i efterdyningarna av den vänstervåg som svept över Europa efter 1968 behöver man en motbild. På MI5:s huvudkontor pågår ett sofistikerat propagandaarbete. Som en del i det har man inlett Operation Sweet Tooth där man genom generösa stipendier rekryterar intet ont anande skönlitterära författare i hopp om att de med sina romaner ska bidra till nämnda motbild. Den unga Serena får som nybliven och oerfaren agent inom MI5 i uppdrag att rekrytera författare till Operation Sweet Tooth. Lotten faller på den unge universitetsläraren Tom som genast nappar på betet. Men snart har Serena och Tom förälskat sig i varandra och inleder ett förhållande. Allteftersom deras kärlek djupnar ställs Serena inför dilemmat att avslöja vem hon egentligen är.

Min kommentar: När jag såg boken går ju tankarna direkt till John Le Carré, speciellt när jag nyligen sett Tinker Tailor Soldier Spy. Jag blev lite lockad att krypa in i den gråa engelska spionvärlden. Men även om allt finns där så blir jag aldrig riktigt fångad av boken. Det kan hända att jag är trög men jag hade svårt att hänga med i alla svängar. Boken hoppar mellan Serenas värld och det hon läser i böcker. Det blir inte bättre av att målet med operationen det kändes lite luddigt. Det är säkert inte otroligt att en stor underrättelsetjänst spenderade pengar på kultur under 70-talet men målet känns ändå inte så trovärdigt. För mig är det så att om man börjar tvivla på trovärdighetet i den här typen av böcker är det svårt att få upp gnistan. Nej det här var ingen bok för mig även om den var välskriven och Marie Richardson gjorde en bra uppläsning.

Uppläsare: Marie Richardson

Betyg:

2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: