Peter Robinson – En förgiftad man

9173486388

Ett sextio år gammalt mord hemsöker Kilnsgate House

Yorkshire Dales är känd för sin naturliga skönhet och förutom de större dalgångarna, som karvades ut ur landskapet av inlandsisen för tusentals år sedan, finns också otaliga, mer eller mindre undanskymda dalar varav flera är obebodda. Kilnsgarthdale är en sådan dal och där uppfördes 1748 Kilnsgate House. En sträng vinternatt 1953 giftmördas husets dåvarande ägare. Mannens fru utpekas som skyldig och avrättas kort därefter genom något så ovanligt som hängning.

Till Kilnsgate House flyttar sextio år senare Chris Lowndes efter att ha rönt stor framgång i Hollywood där han komponerat filmmusik till flertalet prisbelönta storfilmer. Chris har nyligen förlorat sin hustru och flyttar tillbaka till sina hemtrakter i förhoppning om att slå sig till ro och komponera musik vid sin nystämda flygel. Men husets historia lämnar honom inte i fred. Han blir som besatt av att hitta lösningen på den mordgåta som länge nog har hemsökt Kilnsgate House och dess ägare.

Men berättelserna om ”giftmörderskan från Kilnsgate” går isär. När Chris ifrågasätter den officiella versionen öppnar sig nya dörrar i Kilnsgate House, vars labyrintiska inre rymmer nya insikter och sanningar.

Min kommentar: Jag hade inte läst baksides texten innan jag började med boken. Så jag hade ställt in mig på en återträff med Alan Banks, men icke sa nicke. Men när den lilla besvikelsen lagt sig så visade det sig vara en riktigt spännande bok. Jag börjar annars bli lite trött på deckarkonceptet gammalt-mord-kopplingar-till-nutid-allt-knyts-ihop-på-slutet. Men Robinson lyckas återigen blåsa trovärdighet i sina karaktärer. Det finns till och med en viss tjusning i att Chris inte har rätt i alla lägen. En mycket lyssningsvärd bok där Tomas Bolme gör en bra uppläsning.

Uppläsare: Tomas Bolme
Betyg:

4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: