Jens Månvinge – Den senila skalbaggens tröst

skalbaggen

Efter att ha jobbat i den thailändska regnskogen beslutar sig Jens Månvinge för att ge sig av till Bangkok och fixa sin trasiga ekonomi. Det är ett ödesdigert beslut som blir upprinnelsen till en skakande historia. Det dröjer inte länge förrän han blir gripen för ett grovt narkotikabrott i centrala Bangkok där amerikansk och thailändsk polis ligger och väntar i ett bakhåll. Domen faller och han undgår dödsstraff efter att ha erkänt sig skyldig. Med ett straff på trettio år kastas han in i Asiens mest ökända fängelse. Tillsammans med 12 000 fångar är hans öde, likt deras, förutspått att falla offer för våld, förtvivlan och sjukdomar. Döden tycks vara den enda vägen ut.

När hans närmaste vän i fängelset dör i hans armar fattas ett beslut. Jens och en cellkamrat beslutar sig för att försöka rymma, men ett brev sätter hans inre i turbulent gungning och rymningen är inte så självklar längre. Det slutar med att Jens bryter ut sin cellkamrat som lyckas fly landet medan han själv blir hårt straffad och fastkedjad i en mörk, fuktig isoleringscell på obestämd tid. Där inne – när han kämpar mot cellens svåra omständigheter och sina egna tankar – kommer oväntade vänner till hans räddning. Det blir ett möte han aldrig ska glömma.

Den senila skalbaggens tröst är en sann historia- skriven i romanform – och Jens Månvinges egen gripande berättelse om sina år i Asiens mest beryktade fängelse – Klong Prem Prison – bättre känt som ”Bangkok Hilton”.

Min kommentar: När jag först fick se bokens titel höll jag på att ”vända i dörren”, det blev inte mer förvirrande när men läste att allt byggde på en verklig händelse. Men det man kan lära sig är att bokens titel inte är allt och i det här fallet är den till och med riktigt relevant. Det här är en spännande, lärorik bok innifrån ett av världens mest ökända fängelser. Boken har många likheter med Markus Luttemans El Choco som kom för några år sedan.

Uppläsare: Mats Eklund

Betyg:

4 kommentarer på “Jens Månvinge – Den senila skalbaggens tröst

Add yours

   1. Du har en bra blogg, en blogg jag fått många goda tips på bra ljudböcker från, därför kändes det relevant då jag själv ansåg denna bok var så jäkla bra.

    Lycka till med fortsatt bloggande, med säkerhet många som följer dig.

    //Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: