John Grisham – Processen

processen

Oscar Finley och Wally Figg har på någon sätt lyckats få sin lilla advokatbyrå i Chicago att överleva. Småhugg håller dem flytande och de väntar på det stora lyftet. När en utbränd och berusad David Zinc står på deras tröskel är det överraskande nog inledningen på en ny era för byrån. Zinc blir snart byråns tredje advokat.
Nu känner de sig redo att hantera ett rejält fall, som i bästa fall kan se till att de slipper fundera mer på pengar och rättssalar. De har hört talas om en kolesterolmedicin, Krayoxx, som används av överviktiga. Medicinen omsätter närmare hundra miljarder varje år för läkemedelsföretaget, och ryktet säger att ett flertal patienter har råkat ut för hjärtattacker efter att ha tagit medicinen.
Wally känner doften av pengar.
Allt som de tre kompanjonerna behöver göra är att hänga på en planerad masstämning som en annan byrå i Florida jobbar med, hitta personer som drabbats av hjärtattacker och tar Krayoxx, övertala dem att bli klienter och ingå i stämningen.
Det verkar nästan vara för bra för att vara sant.

Min kommentar: Om Jan Guillou ibland får kritik för att trassla in sig i för mycket detaljer kring Hamiltons vapen borde Grisham få samma kritik för sina rättegångsdetaljer. Innan handlingen vänder (det gör den utan att jag avslöjar för mycket) började jag tröttan på tröttna på juridiska processer. Men det tar sig så härda ut. Det som slår mig när jag lyssnar på Grisham är hur inproduktivt USA är. I Chicago där boken utspelar sig jobbar 20 000 advokater! 20 000!! Jag tycker det är viktigt att privatpersoner och företag kan få hjälp om man hamnar i knipa. Men om advokater, som t.ex. Finley och Figg, använder störredelen av sin tid att leta upp problemen tycker jag att det är något fel. Det bidrar inte till ett samhällets utveckling. Nog med politiska analyser. Processen är en typiska Grisham bok, så gilla man Grisham har ni något att se fram emot.

Uppläsare: Peter Andersson

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: