Anne Holt – Död i skugga

anneholt

Fredagen den 22 juli 2011 lamslås den norska huvudstaden av ett terrordåd. Samtidigt genomlever Jon och Ellen Mohr en privat katastrof: deras åttaårige son dör i en tragisk olycka i familjens vardagsrum. Bara den unge polisen Henrik Holme fattar misstankar om att allt inte står rätt till i det välmående hemmet i ett av Oslo bästa bostadsområden. Utan erfarenhet men med stor viljestyrka och engagemang lyckas han dra in kriminalpsykologen Inger Johanne Vik i utredningen om Sanders död.

I skuggan av det stora trauma som drabbat landet försöker de omaka parhästarna nysta upp en familjs allra mörkaste hemligheter. Jakten på sanningen bakom åttaåringens död blir en brutal konfrontation med fördomar och skamkänslor, med lögner och mänsklig förnedring.

Min kommentar: Det här är en mycket intressant infallsvinkel att ta upp terrordådet i Norge. Att inte skriva en bok om själva dådet, det är säkert så mång adndra som skriver om, utan använda dess skugga till en historia. Men trots att ämnet till historien är viktigt och intressant och trots att författaren är en personlig favorit tycker jag inte boken riktigt ”lyfter”. När Inger Johanne i slutat sammanfattar vad alla inblandade gjort känns det som en scen ur en Hercule Poirot deckare. Nej det här är inte någon av de bättre Anne Holt bökerna.

Uppläsare: Torsten Wahlund

Betyg:

3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: