E. L James – Femtio nyanser av mörker/Femtio nyanser av frihet

50

Femtio nyanser av mörker är den andra boken i trilogin om den unga Anastasia och den rike mannen Christian Grey, av författarinnan E L James.
När Anastasia till slut fattar beslut och verkligen lämnar Mr Grey och deras sadomasochistiska förhållande, mår hon inte alls så bra som hon hoppats på. Tankarna på Mr Grey lämnar inte henne ifred och hon funderar mycket över deras relation och varför han är den sadist han är. I Mr Grey finns djupa, mörka hemligheter och i den andra boken får vi en klarare bild av hans karaktär.
I sin tur lider Mr Grey oerhört över att ha blivit lämnad av Anastasia och vill ha tillbaka henne i sitt liv. Han gör allt för att vinna henne tillbaka, men Anastasia har frågor hon måste få svar på. Med ödmjukhet och kärlek försöker Anastasia nå den lilla pojken bakom den kalla mannen. I grunden finns det en kärlek dem emellan som balanserar mellan ömsesidighet och kontrollerande av den andre.
Med detaljerade sexscener, kärleksfulla mail och djupa psykologiska funderingar, tas vi med på parets resa genom åtrå och förtvivlan.

I den sista boken i en trilogi av författarinnan E L James, med titeln 50 nyanser av frihet, finner Anastasia och Christian Grey livet som gifta svårt. Svartsjuka, kontrollerande och dystra hemligheter styr fortfarande deras liv och kan inte övervinnas av den kärlek de känner för varandra. Deras förhållande är en evig kamp som pendlar väldigt mellan misstänksamhet och villkorslös passion.
Anastasia vet att hon måste lära sig att förstå Christian och hans livsstil utan att ge avkall på det som är hon själv. Tillsammans, men var för sig utkämpar de varsin strid, i Christians fall handlar det om att bli herre över sitt kontrollbehov.
När de till slut är där, med hinderna bakom sig, borde livet få falla på plats. Istället väljer ödet att pröva Anastasia ytterligare.
Trots hotande faror, upplever Anastasia att Christian är överbeskyddande och hon väljer att inte berätta sanningen för honom. Med en förföljare som lurar i kulisserna och förträngda känslor hos dem båda, möter de vardagen med strider som endera sliter isär dem, endera för dem samman.

Min kommentar: Det här är första inlägget då jag recenserar två böcker i samma inlägg. Det här är bok 2 och 3 i Femtio nyanser- serien. Precis som jag konstaterade efter den första boken i serien så skulle böckerna aldrig bli lika populära om de hade varit skriva av en man. Till skillnad från första boken så utvecklas förhållandet mellan Anna och Christian till något som mer liknar ett vanligt förhållande. Men efter att ha lyssnat på nästan 40 timmar behöver man inte vara professor för att konstatera det är sex i alla dess former som är det som driver böckerna frammåt. Av alla de dagar som beskrivs i boken går det att räkna antalet dagar huvudpersonerna inte har sex på ena handens fingrar, och då beror det ofta på att någon ligger på sjukhus eller av andra orsaker inte kan. Jag kan inte riktigt bestämma mig om jag gillar böckerna eller inte. Julia Dufvenius gör en jättebra uppläsning det är det som gör att böckern får en 4:a istället för en 3:a. Men som sagt, jag får återkomma till om jag jag verkligen gilla böckern.

Uppläsare:  Julia Dufvenius

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: