Stefan Tegenfalk – Gröhn/de Brugge serien

tegenfalk

Vredens tid
En septembermorgon 2004 frontalkrockar två bilar på en glest trafikerad riksväg. Kollisionen är våldsam. Tioåriga Cecilia slungas ut genom rutan och är död innan hon slår i marken. Fem år senare får kriminalkommissarie Walter Gröhn ett förbryllande fall på sitt bord – en död taxichaufför och en förövare som inte har en aning om varför han begått brottet. Det första mordet följs av fler, alla lika brutala, och alla till synes lika oförklarliga. Tillsammans med den begåvade praktikanten Jonna de Brugge från Rikspolisstyrelsens särskilda utredningsenhet börjar Walter nysta i trådar som leder både bakåt i tiden och rakt in i det svenska rättssystemets hjärta. Sanningen de närmar sig är lika osannolik som fruktansvärd och när Walter fråntas fallet ställs allting på sin spets. Snart tvingas han in i ett spel med både sin egen och Jonnas framtid som insats.
Betyg:

3

Nirvanaprojektet
Leo är spårlöst borta. Forskningschefen som är skyldig till flera brutala mord tycks ha försvunnit från jordens yta och i månader står utredningen och stampar. Kriminalkommissarie Walter Gröhn letar förgäves efter öppningar när ett gisslandrama plötsligt leder jakten i en oväntad riktning. Allt pekar på att Brageler hålls fången, men av vem? Och varför? Samtidigt uppstår misstankar om en läcka i utredningen. Någon inom polishusets väggar verkar göra allt för att förhindra att Brageler hittas. En specialgrupp tillsätts och återigen jobbar Walter och Jonna de Brugge sida vid sida, mot en fiende som hela tiden tycks vara steget före.

Frågorna blir allt fler och svaren de hittar allt mer skrämmande. Snart står det klart att morden som Brageler är skyldig till bara utgör toppen av ett isberg.
Betyg:

5

Den felande länken

Kriminalkommissarie Walter Gröhn har inte varit sig lik sedan han blev fråntagen utredningen av de brutala morden på några av rättsväsendets viktigaste företrädare. Han beslutar sig för att ta semester och resa till Frankrike för att söka efter svar med hjälp av sina kontakter inom Europol. Även kriminalassistent Jonna de Brugge har blivit bortkopplad från fallet. Hon har dessutom en internutredning hängande över sig, förorsakad av att hon förhastat stormade en husvagn i jakten på den efterlyste Tor Hedman.

I väntan på att internutredningen ska bli klar, fattar Jonna ett ödesdigert beslut. Ett beslut som inte bara kommer att påverka hennes framtid inom polisen, utan också leda henne in på en mörk väg kantad av databrott, olagliga undersökningar och en mardrömsliknande jakt där hon tvingas kämpa för sin egen överlevnad.

Betyg:

Pianostämmaren

En sextonårig flicka hittas död nära vattnet i Bromma, en närförort till Stockholm. Det rör sig om ett brutalt mord där gärningsmannen skickligt har dolt spåren efter sig. Alla utom ett som han vill att polisen ska hitta.

Snart kastas Jonna de Brugge och de andra i Walter Gröhns grupp vid Stockholms länskriminalpolis in i jakten på en mördare som inte bara är osynlig, utan som också verkar sakna motiv. I takt med att utredningen fortskrider och poliserna tränger djupare in i den värld flickan levde i, framträder allt fler återvändsgränder. Jakten på mördaren förvandlas snart till en mardröm för Walter och hans grupp. Är allt bara en dimma av lögner? Vem talar sanning och vem går att lita på?

Betyg:

Min kommentar: Det är inte meningen att det ska bli en vana att recensera böcker i grupp på det här sättet. Men nu har det fallit sig naturligt tå gånger i rad. Stefan Tegenfalks böcker har gått mig förbi av någon anledning. Jag tycker jag har hyffsad koll på nya kriminalromaner som kommer ut i Sverige och har säkert sett dessa men har först nu ”sätt tänderna i dem”. Det är kul att komma in i en serie och få 4 böcker på rad med samma författare och samma uppläsare. Det är föresten enda gången jag väljer att lyssna på samma uppläsare två böcker i rad, brukar undvika det annars. Nu till böckerna, grund uppsättningen äldre vis manlig kriminalkommissarie och ung hungrig kvinnlig aspirant känns som man har sätt det förut. Men min erfarenhet är att den uppsättningen kan vara hur klyschig som helst, det är vilket liv man ger karaktärerna som räknas. Och där lyckas Tegenfalk tycker jag. Till skillnad från många andra liknande serier så bygger handlingen mycket på den föregående boken, vilket i fallet att man slukar hela serien bara är ett stort plus. Jag tycker att serien började lite sämre än den slutade. Jag hade svårt att tro riktigt på upplägget i Vredens tid, det var lite för overkligt. Men efterhand så fick man mer och mer och Nirvanaprojektet var riktigt bra. Även om betygen skiftar från 3 till 5 är det en riktigt bra serie.

Uppläsare: Reine Brynolfsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: