Magnus Montelius – Mannen från Albanien

9789187377716_200_mannen-fran-albanien-en-roman-om-ett-forraderi_mp3-bok

Det är hösten 1990 och järnridån har nästan helt rämnat. I Stockholm faller en man ned från Erstaterrassen och omkommer. Han har ett albanskt pass på sig men hans existens förnekas av de albanska myndigheterna. Tre personer dyker upp på olycksplatsen. Den ene för att göra en rutinundersökning och den andre på jakt efter en story. Den tredje söker en plats att sova undan regnet. De ska alla upptäcka var och en på sitt sätt att sanningen om mannen från Albanien är mer komplicerad än den först verkar. Bakom ligger en historia om en sammansvetsad grupp människor som begravde sitt förflutna men behöll sina lojaliteter. Ett förräderi som en av dem lyckas dölja, men som långsamt och obevekligt avtäcks när mannen från Albanien dyker upp i Stockholm.

Min kommentar: Spänningsromaner behöver inte vara actionfyllda för att man som lyssnare ska bli fångad, det är den här boken ett bevis på. Om jag skulle likna den här boken med en färg skulle den vara grå eller möjligtvis åt det brun hållet. Montelius historia tillsammans med Leanders uppläsning gör att det känns det som att man kliver rakt in i en Le Carré roman. Till det så känns det som om jag känner igen grundstoryn från verkligheten. Det är säkert helt fel men bara att man tar sig genom boken med den känslan är ett bra betyg.

Uppläsare: Harald Leander

Betyg:

4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: