Thomas Erikson – Omgiven av psykopater

Omgiven av psykopater är uppföljaren till Thomas Eriksons populära bok Omgiven av idioter. Boken känns som en ursäkt att han fyllde på den psykologiska verktygslådan för personer med onda avsikter. För det är klart att kunskap kan användas i både goda och onda avsikter. I det här fallet var den goda avsikten att vi människor ska förstå varandra bättre, kunna anpassa oss bättre för att få igenom våra idéer enklare. Men tänk om du, eller förhoppningsvis inte just du, vill använda den kunskapen för att påverka andra i onda avsikter. Det behöver inte vara så stort som Hitler som satte en hel värld i brand eller Raskenstam(som egentligen hette Anders Gustaf Eriksson) som sol-och-vårad en lång rad kvinnor under andra världskriget. Psykopaten eller den mildare formen personen som försöker manipulera oss finns mitt ibland oss. Man pratar om att de är mellan 1,5 och 4 % av befolkningen. Att det t.ex. är betydligt vanligare i USA än i Storbritannien, vet dock inte om det kan ha något med landets ledning att göra, en lång rad av presidenter, både historiska och den nuvarande presidenten har diagnostiserats med psykopatiska drag.

I den här boken ger Erikson konkreta råd med påhittade och sanna exempel på hu man kan undvika att bli utnyttjad av en psykopat. För det blir man. Jag var väldigt skeptiskt att det var så vanligt och så farligt men boken har iallafall fått mig att tänka till. Om den första boken var lite hobbypsykologi så är den här boken betydligt mörkare och tyngre. Lyssnar man på böckerna efter varandra så blir det en hel del upprepningar. Men det är bara bra. Själv tycker jag dock att ”Idioterboken” var bättre, då man har mer nytta av den kunskapen i sin vardag.

Uppläsare: Mathias Linderoth

Betyg:

Boknr 1034

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: