Daniel Kahneman – Tänk, snabbt och långsamt

Det här är en bok som jag sneglat på ett tag trots att jag inte riktigt vad den handlat om. Så utan att läsa baksidestexten började jag. Jag blev genast fascinerad av Kahnemans resonemang och framförallt av hanns liknelser, vetenskapliga försök och målande exempel. Den som förväntar sig en självhjälpsbok eller en halvflummig psykologibok kommer att bli besviken. Grunden i boken bygger på att man är intresserad och hyfsat insatt i statistik. Så för att ha full behållning av boken bör man gå igång på ord som basskattning, relativ frekvens och liknande begrepp. Själv har jag ca 40 poäng matematik på universitetet och jag hänger inte riktigt med i alla turer i boken. En anledning kan vara att boken inte riktigt kommer till sin rätt som ljudbok. Som ljudboksfantast anser jag att de flesta böcker blir bättre som ljudbok, speciellt med en bra uppläsare. Det är inget fel på den här bokens uppläsare, men boken är skriven med utgångspunkt att läsaren ska se tabeller, bilder och diagram. Bilder och diagram är näst intill omöjliga att förmedla och försök där resultatet redovisas i tabellform är svåra att hänga med.

Men trots att det ibland kan vara svårt att hänga med så blir helhetsbetyget ändå bra, allt för att hans forskning är begriplig och kan omvandlas i praktiken. Med hans upptäckter kan människor bli lyckligare och förhoppningsvis göra fel lite mer sällan.

Uppläsare: Per Lagergren

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: