
Vem är den bästa uppläsaren? Det är den eviga frågan i ljudbokskretsar och att komma fram till ett entydigt svar är nog inte möjligt. Vad som kännetecknar en bra uppläsere kan vara en behaglig röst, förmågan att ställa om mellan karaktärer men det hänger lika mycket på att rösten ska passa boken.
Så hur gör man då för att ta reda på vem som är den bästa uppläsaren? Jag har sammanställt en lista utifrån de över 1100 böcker jag lyssnat på och betygsatt de senaste 15 åren. För att det ska gå att jämföra på ett bra sätt har jag satt gränsen att jag måste ha lyssnat på minst 3 böcker för att uppläsaren ska få vara med på listan. Det gör att uppläsare med medelbetyget 5 av 5 där jag bara lyssnat på en eller två böcker faller bort. Där hittar vi uppläsare som Lennart Jähkel och Jonas Karlsson.
Nedan har ni min, efter varje namn står medelbetyget och antalet böcker jag lyssnat på men uppläsaren inom parantes.
1. Jonas Malmsjö 4,43(21)
2. Thomas Hanzon 4,33(6)
3. Peter Andersson 4,15(20)
4. Peder Falk 4,11(9)
5. Stefan Sauk 4,09(45)
6. Björn Bengtsson 4,00(7)
7. Björn Granath 4,00(6)
8. Jacob Nordenson 4,00(3)
9. Johan Rabaeus 4,00(3)
10. Maria Samuelsson 4,00(3)
11. Niklas Falk 4,00(6)
12. Ola Rapace 4,00(3)
13. Shanti Roney 4,00(3)
14. Tomas Bolme 4,00(48)
15. Christian Fex 3,89(9)
Ska jag analysera min egen lista så kan jag konstatera ett par saker:
Det går trender i vilka uppläsare som får de nya och heta titlarna. För tio år sen var det uppläsarnas grand old men Thorsten Wahlund som fick de uppdragen. Han är den uppläsare jag lyssnat på flest böcker med, 78 st. Under en period var det Stefan Sauk(45 böcker) och Katarina Ewerlöf(64 böcker) och för några år sen var det Jonas Malmsjö. Vem det är nu vet jag inte. Men en sak är säker att konkurrensen är betydligt hårdare nu än när Thorsten Wahlund var herren på täppan.
Listan speglar vilka böcker jag lyssnar på. Det finns en stor avsaknad av kvinnliga uppläsare på listan. Något som beror på att manliga inläsare oftare får läsa manliga författare som i sin tur skriver om manliga karaktärer. Det här får jag försöka ändra på genom att börja lyssna på fler kvinnliga författare.
Listan saknar många bra namn. Skulle jag få frågan vem min favorituppläsare är så skulle nog svaret vara Magnus Roosmann och han först på plats 21. Något som beror på att han läser in så pass många böcker som jag lyssnar på.
Sist måste jag påpeka att mina betyg är ett helhetsbetyg på upplevelsen, boken + uppläsaren. Vilken gör att listan kanske inte är helt korrekt, men det är den bästa sanning jag kan presentera, utifrån mina ljudboksupplevelser.
Du som läser detta har troligen en helt annan lista över favoriter. Du får gärna dela med dig av din lista i kommentarsfältet nedan.
Klicka på taggarna nedan för att se recensioner för uppläsarna.
Kul inlägg! Kan inte bidra med någon lista men lite om mina upplevelser.
1. Håller på att lära mig att lyssna på Tomas Bolme för mig är han Tintin från min uppväxt
2. Marin Wallström, blev jag så imponerad av när jag lyssnade på boken Före fallet så jag fick googla på vem det är. Inte sämre läste han i 1793
3. Alexandra Rapaport tycker jag är jättebra och ska du börja lyssna på kvinnlig författare så gillar jag Katarina Wennstams ”Shirin Sundin”-serie
4. Katarina Ewerlöf är i min smak, jag gillar när hon ligger åt det teatrala när hon läser.
5. Lo Kauppis uppläsning av ”Störst av av allt” tror jag gav ytterligare en dimension till boken
6. Johan Rabeus ”Liftarens Guide till galaxen” kommer nog för alltid vara min topp ett som lyssnarbok. Tänk att ha en egen röst för varenda gubbe som är med i boken
Tack för dina kommentarer Eva.
Ja, att man kan associera röster som Bolme till Tintin kan ju ställa till det. Men just Tomas Bolme tycker jag har en mycket behaglig röst. Ja, jag håller med om Rapaport och Ewelöf också men där mer för deras röster är mer spännande.
Äterigrn tack för att du delar med dig av dina lyssnar erfarenheter.
Gillar starkt alla dina inlägg. Har ingen egen lista men har Magnus Roosman som en av favoriterna tillsammans med Jonas Malmsjö, Peter Andersson, Johan Rabaeus och Stefan Sauk. Bland de kvinnliga är Lo Kauppi, Irene Lind, Stina Ekblad strålande och även Angela Kovacs. Uppläsare som med små, små nyanser får fram de rätta nyanserna ur handlingen är underbart att lyssna till. Det är ju lite motsägelsefullt när jag samtidigt uppskattar Stefan Sauk som uppläsare, han använder ju inte bara de små nyanserna, men i de böcker jag hört honom har det funnits utrymme för hans sätt att läsa.
Tack. Ja hur en bra uppläsare ska vara är ju den eviga frågan i ljudboksvärlden. Olika uppläsare passar för olika böcker. Men jag håller med om alla de namnen du nämnt. Så tycker jag att Tomas Bolme har en väldigt behaglig röst.
Fredde Granberg är inte med på din lista. Jag tycker att han läser.bra.
Håller med, Solveig. Jag hade inga större förhoppningar innan jag hörde honom, men blev glatt överraskad av Fredde. Ligger väldigt högt på min egen lista.
Rooney visste inte hur man betonar Söderarm (ögrupp norra Uppland). Betoningen ska ligga på tredje stavelsen, som i Södermalm.
Hej!
Du har gjort en lista jag helt kan ställa mig bakom! Vänligen Berit Andersson
Jag önskar få en duktig uppläsare av min bok Strumpstickebarnet Min självbiografi ! Jag tror inte att uppläsarens röst är så viktig, men jag vill att han ( för det måste vara en man ) skall kunna leva sig in i min berättelse. Bast vore om han hade läst boken innan en gång, så att han på ett riktigt sätt kan uttrycka sig som om det var han själv hade upplevt mitt liv.
Min favorit är utan minsta tvekan, Katarina Everlöf.
Jonas Malmsjö,tråkig.
Anders Ekborg ännu tråkigare.
Katarina Ewerlöf är faktiskt. Sen kanske jag inte håller med om att Malmsjö är tråkig men är glad att du delar dina åsikter 👍
Mina favorituppläsare är Magnus Roosman, Stefan Sauk, Jonas Malmsjö och Reine Brynolfsson.
Enbart manliga … en ren tillfällighet dock.
Vad gäller kvinnliga uppläsare anses Gunilla Leining vara den bästa.
Dessutom verkar det som att många tröttnat på och har svårt för Katarina Ewerlöf uppläsningar,