Max Tegmark – Liv 3.0

Vi står vid avgrunden eller vid den gyllene porten, beroende på hur man ser det, till en ny tidsålder. En kliv som kanske är större än upptäckten av eld, när vi uppfann hjulet eller den industriella revolutionen. Den när vi uppfinner superintelligens, generell Artificiell Intelligens(AI) på en betydligt högre nivå än människans. Den svensk amerikanska forskaren Max Tegmark pratar i den här boken om Liv 3.0, liv som skapar både sin mjuk- och hårdvara själv, ett teknologiskt stadium. Ja ja det där händer ju bara i billiga sci-fi serier på TV säger den skeptiska, men jag och många andra är inte så säkra på det. Nej det kanske inte sker under min livstid men kanske mina barn eller barnbarns. Tegmark försöker i den här boken lyfta frågan från att vara en Joltcola doftande teknikfråga till att vara en fråga om hela mänskligheten. För vad händer när vi uppnår superintelligens och människan inte längre är den mest intelligenta entiteten på jorden, eller i universum för den delen. Det kommer nog krävas en hel del ödmjukhet från oss människor att förhålla sig till det. Ett område som Tegmark vurmar mycket för är AI säkerhet, hur ska vi kontrollera AI så det inte tar över och gör saker vi inte vill. Han har dragit igång forskning på området bland annat med finansiering av Elon Musk. Att forska på det är som att ta fram och utveckla krockkudden hundra år innan bilen uppfanns. Låter svårt och nästan omöjligt, men om bilindustrin överlevde trots ett antal olyckor så är det inte säkert vi gör det med ”olyckor” när det gäller generell AI. Ett annat område som han anser viktigt är Vänlig AI, superintelligens som är i samklang med våra mänskliga värderingar.

Allt detta kräver att experter från väldigt många områden samarbetar, ekonomer, jurister, psykologer, fysiker och många många fler.

Jag har pluggat både matte, fysik och systemvetenskap på universitetet, jobbat men informationsteknologi i över 20 år och jobbar nu på ett IT konsult bolag som driver avancerade AI projekt, men ändå hänger jag långt ifrån med i alla resonemang i den här boken. Så även om den här boken hamnar under någon fromt av populärvetenskap så är den rätt komplex. Men det känns ändå befriande att låta sig tänka tankar om vad som händer med universums undergång eller hur hjärnan fungerar. Så hur betygsätter man den? Jag måste ändå ge den en 4:a då innehållet i den engagerat mig väldigt mycket. Den tar upp frågeställningar som förföljer mig.

Uppläsare: Rolf Wrangnert

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: