John Lapidus – Hybris

I Hybris möter vi den svenska tech-entreprenören Jonas som är Elon Musk, nej förlåt Byron Frosts, närmaste och viktigaste medarbetare. Jonas jobbar med så vitt skilda saker som rymdraketer, elbilar, tunnlar och synapsföretag. Det är i det sistnämnda som han och kollegan Melissa går bakom Frost rygg och börjar experimentera med att operera in kopplingar i den mänskliga hjärnan vilket visar sig farlig ur flera olika hänseenden. Jag gillar Lapidus sätt att placera in sin historia en levande Silicon Valley miljö där han blandar riktiga referenser med påhittade vilket gör historien trovärdig. För även om mycket handlar om en hel del i boken är framtidsscenarier så tycker jag absolut inte att det känns orimligt.

Jag är övertygad att AI, Artificiell Intelligens, kommer att förändra våra liv. Men exakt hur är däremot mer osäkert. Det är inte så vanligt att temat är ny teknik och tekniska resonemang i litteraturen. Om det beror på att livslängden på boken riskerar att bli kort om tekniken går framåt för fort eller ointresse hos författare och lyssnare vet jag inte. Men som ingenjör så blir jag glad när det sker.

Det här är en roman men är man intresserad av en bok som tar upp frågor kring AI på ett mera vetenskapligt sätt, men ändå inte tråkigt, kan jag rekommendera Max Tegmarks Liv 3.0. Den har några år på nacken men är ändå fortfarande relevant.

Tillbaka till boken. Jag gillar den här boken och tycker att Fredde Granberg lyfter boken med sin inläsning.

Hur skulle en värld med AI kunna se ut? I Hybris ger John Lapidus sin bild som inte är allt för osannolik. Lite läskigt men spännande och kittlande och värd en fyra i betyg.
Uppläsare: Fredde Granberg
Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: