Håkan Nesser – Schack under vulkanen

Håkan Nesser har ett väldigt eget och målande språk. Jag förstår om vissa ser det som gubbigt men jag älskar det. Bara titeln Schack under vulkanen är ju underbar. När författare börjar försvinna i Kymlinge blir kommissarie Barbarotti något motvilligt inkopplad. Då hans kollega och livskamrat Eva Backman är bortrest får han ta sig an fallet på egen hand. Det här är ett typisk Nesser mysterium där vi bit för bit får reda på vad som hänt.
Jag har funderat på hur författare ska behandla 2020 då pandemin ändrade vårt sätt att leva. Hittills har de böcker jag lyssnat på förlagt handlingen antingen före eller efter pandemin för att inte behöva förhålla sig till den. Så det här är den första boken där den blir en del av historien. Ingen stor del, men en del.
Det här är inte den bästa i Barbarottiserien. Historien är lite rörig ibland och sluten kunde vara bättre i min smak. Men som jag varit inne på tidigare så vägs det upp av språket. Vem gillar inte titeln på en påhittad bok med namnet ”18 samtal med en häst, om jag hade en”. Det är Nesser i en liten ask.
Visst saknar man att Nesser läser sina egna böcker på sin gnälliga närkingska. Det finns ingen som kan leverera svordomar och citat som han. Med det sagt så har Reine Brynolfsson tagit över de senaste böckerna i serien med den äran.
I Schack under vulkanen försöker Gunnar Barbarotti lösa mysteriet kring ett antal försvunna författare. Kanske inte den bästa boken i serien men det vägs upp av Håkan Nessers underbara och unika språk. Blir en fyra i betyg från mig.
Uppläsare: Reine Brynolfsson
Betyg:

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑