Anders Jallai – Illegalisten

Böckerna om Anton Modin handlar alla om nutidshistoriska händelser. Illegalisten är inget undantag. Samtidigt skiljer den sig från dom andra böckerna i serien då vi i detta nu lever mitt i den nutidshistoriska händelsen, nämligen Rysslands invasion av Ukraina. Det ger boken en spännande twist.
Den nu mer pensionerade KSI-agenten Anton Modin lever ett relativt lugnt liv uppe i Roslagen tills den före detta Säpochefen kommer på besök. Han berättar om ”sovande” ryska agenter som ska skada den svenska infrastrukturen. Uppgifter som Modin rycker på axlarna åt tills det visar sig att Säpochefen mysigt avlider dagen efter besöket. Modin inser att regeringen känt till men mörklägger och måste då själv ta sig an att jaga och likvidera ryska spioner som planerar att skada Sverige.
Jallais sätt att blanda verkliga namngivna personer, verkliga personer med fingerade namn och helt påhittade personer i kombination med att vi idag har ett krig i vår närhet gör boken trovärdig. Ja, visst går det lite väl fort i svängarna att dra slutsatser och hitta personer och platser ibland. Men det är ju och ska vara fiktion och underhållning. Jag gillar verkligen Jallais sätt att ta sig an vår samtid. Lägg till Reine Brynolfssons ibland lite dramatiska röst och vi bjuds på spänning så det förslår.
Det händer jag att jag klagar på serier som håller på lite för länge. Tretton böcker i en serie är väldigt många. Samtidigt är den här skriven på ett lite annorlunda sätt. Så jag lyfter på hatten och kan inte berga mig innan nästa bok i serien kommer ut.
Sällan har Anders Jallai varit så aktuell i sina berättelser om Anton Modin. I Illegalisten tar han sig an det ryska hotet mot vårt land. Hans mix av verklighet och fiktion blir så bra så det ger en fyra i betyg.
Uppläsare: Reine Brynolfsson
Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: