Mikael Jisander – Benny älskar baklava

Ove, förlåt Benny, är en enkel man. Han är ungkarl, driver en VVS firma och förutom att ölen ska vara kall och Liverpool vinner sina matcher så vill han att det ska vara ordning och reda. För är man fastighetsägare ska man skotta trottoaren, hur svårt ska det vara.
Så när den syriska kvinnan Farah flyttar in i grannhuset med sina två barn så rubbas Bennys cirklar.

Ja, vi måste ta det direkt. Det finns många likheter mellan Benny och Fredrik Backmans Ove. De är båda fyrkantiga gubbar, även om Benny är betydlig yngre. Båda lär känna en invandrarkvinna som rör om i deras inrutade vardag. Nu tycker
jag att det är bra när författare inspireras av varandra. För jag skulle kalla det här att inspireras och inte kopierat.

Jag har nog en del gemensamt med Benny. Nej, är varken rörmokare eller ungkarl men håller på Liverpool och kan nog ibland uppfattas som en grinig gubbe. Boken börjar med mitt kanske mest hemska fotbollsögonblick, Steven Gerrard snubblar mot Chelsea vilket gör att
väntan på en Premier League titel ännu en gång går upp i rök. Nu behöver man inte vara Liverpool fan för att man ska fastna för den här boken. Fotbollen utgör endast en fond.

Det här är en bok om människor. Människor med fel och brister och också människor med hjärta och omtanke.

Det är också en bok om småstadens för och nackdelar. För det finns ofta en väldigt fin sammanhållning i en småstad. Människor bryr sig, både om andra och om vad andra ska tycka. Något som gör att det är inte alltid som man tänker på
sig själv i första hand. Kan vara bra ibland och mindre bra ibland. Sen finns det baksidor. Som att det inte är lätt att komma utifrån. Även om det kanske lite lättare att komma från Malmö än från Syrien så är det förfarande hot utifrån för den lilla småstaden. Men när man gör skillnad på om utbölingen
kommer från Malmö eller Syrien så är det rasism och det finns inget
förmildrande ens i en småstad. Runt dessa frågor kretsar det mesta i boken.

Jag blev snabbt fast i den här boken. Den är charmig och relativt lättsmält.
Men eftersom jag likt Benny är en grinig gubbe så måste jag klanka ner på några småsaker. Trots att den bara är drygt 9 timmar lång så tycker jag den var på gränsen för lång. Speciellt när man efter drygt halva boken kunde lista ut vad som skulle hända. Så fanns det ett antal episoder i boken jag tycker några karaktärer handlade antingen väl naivt eller var lite för schablonmässigt.
Så kommer vi till Fredde. Han är som klippt och skuren för att gestalta Benny.
Benny älskar baklava är bok om människor i en småstad. Mikael Jisander charmar oss med sin version av Ove och är värd sin fyrkantiga fyra i betyg.
Uppläsare: Fredde Granberg
Betyg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: