Emmy Walt – Flykt

Frilansjournalisten Mila Savic är i Frankrike för att göra ett reportage om hur det är att vara flykting i dagens Europa. Efter besöket flyktinglägret utanför Bordeaux besöker hon bara en restaurang innan hon ska åka hem igen då det exploderar utanför. Men det är inte bara i Bordeaux det smäller. I Paris, London, Gävle och Stockholm också. Just på den gallerian i Stockholm befinner sig Milas dotter som skadas svårt. På grund av dom samordnade terrorattackerna stänger många länder sina gränser vilket gör att en allt mer desperat Mila inte kommer hem till sin dotter.

Wow vilken actionfylld start på en bok och så fortsätter hela boken. Samtidigt är det inte farten och det spektakulära som är det man tar med sig. Det är det mänskliga. Vi lever i en tid med ett krig i Europa, precis som vi gjorde på 90-talet när Mila och hennes familj flydde till Sverige. Emmy sätter flera gånger fingret på hur illa vi behandlar varandra idag, inte för hur vi är utanför hur vi ser ut. Vilket är rasism. Något som gör mig både ledsen och bedrövad. Utan att avslöja något om handlingen kan man även se kopplingar till påskupploppen 2022.

Det här är årets bästa bok hittills. Att kunna kombinera fart och spänning med ett viktigt budskap är snyggt. Emmy lyckas bevara spänningen genom hela boken. Det finns ett sliding doors-ögonblick i slutet som verkligen sätter fingret på hur tunn linjen är, speciellt för människor på flykt. Med en mamma som flytt till Sverige och upplevt ett liknande sliding doors-ögonblick så vet jag.

Ännu en fantastisk insats av Lo Kauppi som seglar upp som en av Sveriges absolut bästa uppläsare, om du frågar mig .

Jag säger bara wow. Emmy Walts Flykt är lika spännande som viktig. Hon blandar polarisering, driv, värme, förtvivlan på ett sätt som gör att jag måste plocka fram det högsta betyget på skalan. Det här är en klockren femma.

Uppläsare: Lo Kauppi

Betyg:

2 kommentarer på “Emmy Walt – Flykt

Add yours

  1. Uppskattar verkligen dina tips om böcker som jag själv kanske inte skulle ha upptäckt 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: