Erik Lewin – Tiotusen tårar

En liten by det afrikanska landet där Sverige och Finland har satt in FN trupp blir attackerat av rebeller. Eller attack är ett för snällt ord. Det är frågan om slakt. Samma sak sker i by efter by vilket ger upphov till en stor intern flyktingkris i landet. Fler och fler av flyktingarna söker sig till FN basen som lovat skydda dem. Oron i landet ökar och högkvarteren i Norden börjar fundera på att ta hem sina trupper. Men räddningsinsatsen som sätts in misslyckas, mycket för att rebellerna har stöd från ryska legosoldater. Det sätter alla inblandade, från enskilda soldater via militärledningar upp till högsta politiska ledningar i dilemman. När västerländska liv börjar skördas hur länge kan man stå emot? Ska man överge flyktingarna? Blanda sen in en mystisk brittisk mr Smith med sin grupp av erfarna soldater.

Det här är en tät och väldigt spännande bok om krig, etik, moral, politik, ledarskap, överlevnad, rädsla, glädje, mod. Ja kort sagt allt när livet ställs på sin spets. Allt utspelar sig i det fiktiva landet Gurundi och allt som händer är naturligtvis påhittat, men sättet det är berättat på gör att det känns verkligt. Det är nästan så att man satt och väntade på en direktrapport från Johan Ripås på Rapport om utvecklingen i Gurundi.

Och ja visst underlättar det om man är intresserad av världspolitik när man lyssnar på den här boken. Och ja, det är en del vapenporr, där det rabblas namn på vapen system mm. Det för att öka trovärdigheten vilket är bra, men trots allt påhitt och oroliga händelser så lider inte boken någon som helst brist på trovärdigt. Det känns verkligen som Lewin vet vad han pratar om.

Jag har sagt det förut i mina recensioner att jag är svag för dom nästan överskatta hjältarna och på den punkten blir jag inte besviken då vi har vår mystiska Mr Smith. Men den här boken har så många fler dimensioner. Ta den gamle pansarmajoren som på grund av omständigheter helt plötsligt blir högste befälhavare på plats, eller flyktingarnas kloke talesman Papa och framför allt vänskapen och respekten mellan dem. Det finns en helt underbar scen när de två besöker en nyförlöst kvinna som döpt sitt barn till Little Nycke efter den svenske majoren. Den scenen säger väldigt mycket om den här boken.

Jag tror det lyser igenom i mitt sätt att beskriva boken att jag tycker om den. Allt från detaljer om ryska Wagner gruppen, Sverige NATO medlemskap, kriget i Ukraina ner till enskilda människors våndor. Den här berättelsen har både onda och goda människor, precis som en stor berättelse ska ha.

När Erik Lewin har oss med till en Svenskfinsk FN insats i Afrika blir det riktigt spännande. Tiotusen tårar innehåller allt från storpolitik till enskilda personers våndor. Jag är helt såld och delar ut skalans högsta betyg, en femma.

Uppläsare: Stefan Sauk

Betyg:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: